Μύθοι και θρύλοι του ποταμού Αχέροντα

Το ποτάμι της λύπης με τα μαγευτικά τοπία - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:23
09/03/2018
Μύθοι και θρύλοι του ποταμού Αχέροντα
3
loading

Στην αρχαιότητα πίστευαν πως τον ποταμό αυτό περνούσε ο ψυχοπομπός Ερμής, παραδίδοντας τις ψυχές των νεκρών στον Κάτω Κόσμο. Ο λόγος για τον Αχέροντα, τον μυθικό και μαγευτικό ποταμό της Ηπείρου, που περνά από τρεις νομούς: Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας.

Στον ρου τους, τα νερά του διασταυρώνονταν και με τους ποταμούς Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό, στο σημερινό χωριό Μεσοπόταμος, στο σημείο όπου βρίσκεται το αρχαίο Νεκρομαντείο. Αυτοί ήταν οι τρεις ποταμοί του Άδη, και η λαϊκή παράδοση θέλει να νερά τους να ήταν πικρά, δηλητηριασμένα από ένα στοιχειό που ζούσε μέσα τους. Τα πικρά νερά έγιναν παρελθόν όταν ο Άγιος Δονάτος σκότωσε, λέει, το στοιχείο, και έτσι τα ποτάμια έγιναν γλυκού νερού και πήρε και το όνομά του το κοντινό χωριό Γλυκή.

Οι πηγές του Αχέροντα δεν εντοπίζονται σε ένα σημείο. Οι πρώτες προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στον νομό Ιωαννίνων και άλλες από τα όρη Σουλίου και Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος Πρέβεζας κοντά στη Γλυκή Θεσπρωτίας.

Οι εκβολές του ποταμού είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά της Πρέβεζας. Στο δέλτα του διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης.

Το μήκος του Αχέροντα φτάνει τα 52 χιλιόμετρα.

ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Thanos 86

  Η Στύγα είναι στην Αρκαδία

 2. avatar Φιρφιρης

  Αυτές τις φώτο βρήκατε να βάλετε;Ελεος
  Αν περπατήσετε το φαράγγι θα δείτε μαγικές εικόνες από τα τα βράχια, τη βλάστηση, τις πηγές, το κάστρο των Σουλιωτων, τη γέφυρα του ντάλα, τη σκάλα της τζαβελαινας και φυσικά τις πύλες του Άδη.Εκεί βάφτισε και τον Αχχιλεα η μητέρα του η Θετις κρατώντας τον από την φτερνα. Στο ύδωρ της Στυγος...

 3. avatar Σπυκων

  Το ωραιοτερο ποταμι της Ελλαδος . Υπεροχη φυση ,σκετη μαγεια!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει