Δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί «Κορινθιακή Ελβετία». Η μοναδική του θέση και η εκπληκτική ομορφιά του τοπίου κάνουν τον Φενεό να ξεχωρίζει και να μένει αξέχαστος σε όποιον επισκεφθεί την περιοχή.

Τόσο η λίμνη Δόξα, που αποτελεί απογείωση του φυσικού κάλλους, όσο κι η ευρύτερη περιοχή με το μεγάλο οροπέδιο ανάμεσα στον Χελμό και τη Ζήρεια και τα χωριά που την περικυκλώνουν, είναι αδιαμφησβήτητο στολίδι της ορεινής Κορινθίας και αγαπημένος προορισμός.

Ο τόπος κατοικείται από την αρχαιότητα και μάλιστα κατά τον Όμηρο, οι Φενεάτες έλαβαν μέρος στο Τρωϊκό Πόλεμο. Το χωριό Φενεός ονομαζόταν Συβίστα και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Κορινθίας, στα όρια με την Αχαΐα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι το επικλινές έδαφος στο οποίο αναπτύσσεται, που κυμαίνεται από 912 έως 1024 μέτρα. Το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής είναι η Γκούρα, οικισμός σε υψόμετρο 950 μέτρα στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας.

Αναμφίβολα το «ορόσημο» της περιοχής είναι η λίμνη Δόξα, περικυκλωμένη από τα Αροάνια όρη και τις κορυφές της Κυλλήνης. Εκτείνεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και μέσα στη λίμνη, πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο.

ΦΕΝΕΟΣ ΦΕΝΕΟΣ ΦΕΝΕΟΣ ΦΕΝΕΟΣ ΦΕΝΕΟΣ ΦΕΝΕΟΣ ΦΕΝΕΟΣ ΦΕΝΕΟΣ