Χάρη στον Αλ Καπόνε, το Βίτο Κορλεόνε και τον Τόνι Σοπράνο, η μαφία εξάπτει τη φαντασία του κοινού εδώ και πολλές δεκαετίες.

Γνωστά για την ανηλεή βία και τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς που τους συνδέουν, οι γκάνγκστερ της Σικελίας αποτελούν μια εικονική φιγούρα, με πολλούς τουρίστες να ταξιδεύουν στη γειτονική Σικελία ακριβώς για να πάρουν μια γεύση από τον τρόπο ζωής τους.

Φυσικά, αρκετές ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν αρπάξει την ευκαιρία, προσφέροντας ξεναγήσεις σε τοποθεσίες όπου γυρίστηκε η θρυλική ταινία «Νονός».

Το χωριό Savoca, όπου ο Μάικλ Κορλεόνε (Αλ Πατσίνο) ξεκίνησε θεωρητικά -γιατί κανένα γύρισμα τη ταινίας δεν έγινε στην Σικελία- το δεσμό του με την πρώτη του σύζυγο Απολλωνία, υποδέχεται κάθε χρόνο αναρίθμητους επισκέπτες, ενώ το Corleone (νότια του Παλέρμο), απ’ όπου πήρε και το όνομά του ο Δον Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) και αποτελεί επίσης το επώνυμο της πιο γνωστής οικογένειας της μαφίας στη Σικελίας, γνωρίζει επίσης μεγάλη απήχηση στους τουρίστες.

sicily1 Μάλιστα, μία από τις εταιρείες προσφέρει στους τουρίστες την ευκαιρία να καθίσουν με τον Angelo Provenzano, το γιο του διαβόητου αφεντικού της μαφίας Bernardo Provenzano-γνωστός ως «το αφεντικό των αφεντικών» και ως ένας από τους πιο βίαιους ανθρώπους της Ιταλίας.

Παρά την τουριστική άνθιση που γνωρίζει το νησί, δεν είναι ωστόσο όλοι ευχαριστημένοι.

Οι ιθύνοντες στο χώρο του τουρισμού της περιοχής, όπως ο Cleo Li Calzi, θα προτιμούσαν η περιοχή τους να μη βασίζεται στο όνομα (και ό,τι αυτό συνεπάγεται) «μαφία».

«Παλεύω κάθε μέρα για να διασφαλίσω ότι ο τουρισμός στη Σικελία δε θα συνδέεται με ονόματα όπως του Provenzano» είπε ο ίδιος μιλώντας στον Guardian.sicily2