Μία από τις πιο εντυπωσιακές και χαρακτηριστικές παραλίες στην Κεφαλονιά -στις πιο γνωστές του νησιού συγκαταλέγονται, επίσης, οι Μύρτος, Αντίσαμος και Πετανοί– η Ξι εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της με το άκρως ατμοσφαιρικό της τοπίο, που σε κάνει να πιστεύεις, έστω και για λίγο, ότι δεν βρίσκεσαι στη Γη. Μάλλον, θα έλεγε κανείς ότι αυτό το ιδιαίτερο πορτοκαλί της χρώμα παραπέμπει περισσότερο στον κόκκινο πλανήτη.

Όσοι επισκέπτονται το δημοφιλές νησί του Ιονίου, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστούν από το μοναδικό φυσικό τοπίο που αντικρίζουν στην παραλία Ξι, σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από το Ληξούρι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς. Και αν αναρωτιέστε που οφείλει την ονομασία της, την πήρε από τον όρμο που μοιάζει με το γράμμα του ελληνικού αλφάβητου όταν τον βλέπεις από ψηλά.

Ξι: Η παραλία στην Κεφαλονιά με το αριανό τοπίο

Αινιγματική και άκρως μυστηριώδης, η ακτή αποτελεί στην πραγματικότητα έναν χρωματικό καμβά αντιθέσεων, που προκαλεί δέος. Μα είναι και εκείνο το χαρακτηριστικό πορτοκαλί της άμμου που κάνει τον επισκέπτη να μην πιστεύει στα μάτια του.

Το ιδιαίτερο χρώμα της αμμουδιάς διατρέχει όλο το φάσμα από το πορτοκαλί ως και το βαθύ κεραμιδί, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τις διαθέσεις του ήλιου. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του ηλιοβασιλέματος δεν είναι καθόλου απίθανο να παρατηρήσει κανείς την κοκκινωπή απόχρωσή της, που σίγουρα μένει για πάντα αξέχαστη.

Στα επιπλέον χαρακτηριστικά της το γεγονός ότι εδώ έχει κανείς την ευκαιρία να απολαύσει και ένα φυσικό σπα, και μάλιστα εντελώς δωρεάν, χάρη στην αργιλώδη λάσπη του εδάφους. Πρόκειται για μια οργανωμένη και αρκετά μεγάλη ακτή, με ρηχά νερά, που την καθιστούν ιδανική επιλογή και για όσους επισκέπτονται το νησί με την οικογένειά τους.

Σε κοντινή απόσταση από το Ξι, βρίσκεται ακόμη ένα γεωλογικό μυστήριο της Κεφαλονιάς. Η Κουνόπετρα, ένας μεγάλος βράχος μέσα στη θάλασσα ο οποίος κουνιόταν ρυθμικά μέχρι τους σεισμούς του 1953.