Μια λίστα με τις δέκα μυστικές γωνιές στην Ελλάδα ως πρόταση διακοπών για το καλοκαίρι του 2022 δημοσίευσε η Telegraph, με τη βρετανική εφημερίδα να αναδεικνύει προορισμούς λιγότερο γνωστούς, τουλάχιστον για τους τουρίστες και το ευρύ κοινό. Από την Καστοριά μέχρι την Κάρπαθο, λοιπόν, δείτε ποια ονειρικά ελληνικά μέρη συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις της Telegraph.

Σύρος

Χαρακτηριστικό πολύχρωμο σοκάκι στην Άνω Σύρο

Με την Άνω Σύρο στην κορυφή ενός λόφου –στο ψηλότερο σημείο του υπάρχει ένας κατάλευκος καθολικός καθεδρικός ναός στη μία πλευρά και μια ορθόδοξη εκκλησία με μπλε τρούλο στην άλλη-, δρόμους γεμάτους με υπέροχα παραδοσιακά σπίτια που χτίστηκαν από πλούσιους καπετάνιους κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και τη «μαρμάρινη» πρωτεύουσα Ερμούπολη, η Σύρος είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτιστικά πετράδια των Κυκλάδων.

Νάξος

Το λιμάνι της Νάξου

Η Μύκονος και η Σαντορίνη μπορεί να κυριαρχούν στις πρώτες επιλογές των επισκεπτών της Ελλάδας, αλλά η Νάξος με τα παραδοσιακά χωριά, τις ατελείωτες αμμουδιές και τις χαλαρές ταβέρνες που σερβίρουν νοστιμότατες τοπικές συνταγές, προσφέρει μια πιο ήρεμη –και πιο γοητευτική– εναλλακτική. Από τεράστια αγάλματα κούρων μέχρι αλυκές με φλαμίγκο, το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων διαθέτει, επίσης, πολλά και ενδιαφέρονται αξιοθέατα.

Μήλος

Σαρακήνικο, Μήλος

Η Σαντορίνη μπορεί να είναι ένα από τα πιο διάσημα νησιά της Ελλάδας, αλλά το λιγότερο γνωστό κυκλαδίτικο νησί της Μήλου, όπου ανακαλύφθηκε το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης του Αλέξανδρου της Αντιόχειας το 1820, είναι εξίσου εντυπωσιακό. Αφιερώστε χρόνο για να θαυμάσετε το αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου στο μικροσκοπικό μουσείο του νησιού και, στη συνέχεια, μαγευτείτε από τα πανέμορφα χωριά Κλήμα και Μανδράκια, αλλά και τις σεληνιακές παραλίες – συμπεριλαμβανομένου του Σαρακήνικου και του Κλέφτικου, όπου εκτυφλωτικά λευκοί βράχοι υψώνονται δραματικά μέσα από τα διάφανα νερά του Αιγαίου.

Σκύρος

Το νοτιότερο νησί του αρχιπελάγους των άγριων Σποράδων, όπου βρίσκεται θαμμένος ο Βρετανός ποιητής Ρόμπερτ Μπρουκ και όπου ο θρύλος λέει ότι ο Θησέας (του Μινώταυρου) εκτοξεύτηκε από έναν βράχο από τον βασιλιά Λυκομήδη, είναι περισσότερο γνωστό για τον εναλλακτικό του παλμό. Σημείο αναφοράς του νησιού η Χώρα της Σκύρου που μοιάζει να «χύνεται» σαν λευκή λάβα πάνω από έναν βράχο στην κορυφή ενός βυζαντινού κάστρου.

Ικαρία

Γνωστό ως το νησί «όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», στην Ικαρία ένας στους τρεις κατοίκους φτάνει στα 90 του! Κάτι που καθιστά το νησί ως έναν από τους πέντε μόνο προορισμούς της Μπλε Ζώνης (διάσημοι για τη μακροζωία των κατοίκων τους) στον κόσμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός από τις υγιεινές ιαματικές πηγές και τις παρθένες παραλίες, οι ντόπιοι θα σας πουν ότι ακόμη και το πλούσιο κόκκινο κρασί στο νησί τους (όπου ο θρύλος λέει ότι γεννήθηκε ο Διόνυσος) έχει θαυματουργές δυνάμεις!

Λέρος

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Μουσολίνι χρησιμοποίησε αυτό το μικροσκοπικό νησί της Λέρου στα ανοικτά των ακτών της Τουρκίας ως στρατιωτικό αρχηγείο του και η πρωτεύουσα Λακκί θεωρείται ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ορθολογιστικής- φασιστικής αρχιτεκτονικής εκτός Ιταλίας, αναφέρει η Telegraph. Αυτό το νησί των Δωδεκανήσων ήταν, επίσης, το σκηνικό για την κλασική ταινία του Alistair MacLean κατά τη διάρκεια του πολέμου, «Τα Κανόνια του Ναβαρόνε», και φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του που σερβίρουν μερικά από τα καλύτερα στρείδια της Ευρώπης.

Καστοριά

Η Λίμνη Ορεστιάδα στην Καστοριά από ψηλά

Η Καστοριά είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Ορεστιάδας, σημείο αναφοράς για την πόλη, η οποία πλαισιώνεται από βουνά με πεύκα και είναι γεμάτη με πελεκάνους, κύκνους και ψαράδες με τις παραδοσιακές βάρκες τους με τον χαρακτηριστικό επίπεδο πυθμένα. Στα δυνατά χαρτιά της και οι γραφικές συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι με παραδοσιακές ταβέρνες με τις τοπικές σπεσιαλιτέ ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν οι τζιγεροσαρμάδες και τα σαρμαδάκια (λαχανοντολμάδες).

Σητεία

Μακριά από τα πολυσύχναστα λιθόστρωτα εμπορικά σοκάκια των Χανίων, στη Σητεία βρίσκει κανείς την ηρεμία και τη γαλήνη που αναζητά για τις διακοπές του, μαζί με κάποιες παρθένες παραλίες και αυθεντικές ταβέρνες που σερβίρουν σιγοψημένο αρνί κλέφτικο. Στα σημεία αναφοράς της περιοχής, σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, και το Γεωπάρκο Σητείας που έχει περιληφθεί στον κατάλογο της Unesco, μια τεράστια έκταση άγριας φύσης διάσπαρτη με πεζοπορικά μονοπάτια και γραφικά χωριά.

Αστυπάλαια

Η Αστυπάλαια αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των παραλιών, που έρχονται εδώ για να χαλαρώσουν σε απομονωμένους κολπίσκους με αστραφτερά νερά, οι οποίοι προσεγγίζονται, στην πλειοψηφία τους σχεδόν, από ένα δίκτυο χωματόδρομων. Μακριά από αυτά τα αστραφτερά θαλασσινά τοπία, τα σοκάκια της Χώρας γεμάτα με ταβέρνες, το βυζαντινό κάστρο και οι γραφικοί ανεμόμυλοι αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του νησιού.

Κάρπαθος

Η Κάρπαθος μπορεί να αναφέρθηκε από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, αναφέρει η συντάκτρια του άρθρου, αλλά το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων σπάνια βρίσκεται στους τουριστικούς οδηγούς. Με κορυφή την Όλυμπο, ένα ορεινό χωριό όπου γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακή ενδυμασία κυριαρχούν σταθερά στην καθημερινότητα, αυτό το υπέροχο τραχύ νησί 27 μίλια από τη Ρόδο φημίζεται για τα μικροσκοπικά χωριά του και τις απομονωμένες ακρογιαλιές και τους όρμους.