Αν ένα τοπίο είναι άρρηκτα συνδυασμένο με το νησί της Μήλου, αυτό σίγουρα είναι το ατμοσφαιρικό και σεληνιακό Σαρακήνικο -ένα τοπίο που όμοιό του δεν συναντά κανείς πουθενά στην Ελλάδα. Τα ηφαιστειογενή βράχια λευκού χρώματος και οι ιδιόμορφοι σχηματισμοί τους προκαλούν δέος, ενώ συνδυαστικά με το μπλε χρώμα του Αιγαίου δημιουργούν τον απόλυτο χρωματικό καμβά του ελληνικού καλοκαιριού.

Ωστόσο, το νησί της Αφροδίτης κρύβει κι άλλες εκπλήξεις για τους επισκέπτες του, αρκεί να έχει κανείς την περιέργεια να τις ανακαλύψει. Ανάμεσά τους και το Κλήμα, ένα μικρό και γραφικό πολύχρωμο ψαροχώρι που μοιάζει με ζωγραφιά και καταφέρνει να κλέψει τις εντυπώσεις του κοινού μόνο στη θέασή του.

Κλήμα: Το χρωματιστό ψαροχώρι της Μήλου που μοιάζει με ζωγραφιά

Στο μικρό και γουστόζικο Κλήμα, λοιπόν, στο βόρειο τμήμα του νησιού, πρωταγωνιστής είναι το χρώμα. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά ψαροχώρια της Μήλου, που όποιος το ανακαλύψει σίγουρα θα καθιερώσει σε σημείο αναφοράς του. Παρόλο που δεν έχει έντονη τουριστική ανάπτυξη και ενδιαφέρον, στην ουσία αποτελεί κάτι σαν αξιοθέατο για τους επισκέπτες του νησιού.

Το στοιχείο εκείνο που το κάνει εντελώς ξεχωριστό, συγκριτικά με τα υπόλοιπα χωριά του νησιού, δεν είναι άλλο από τα περίφημα «σύρματα» -λευκά, παραδοσιακά δίπατα σπιτάκια με χρωματιστές πινελιές στα πορτοπαράθυρα- των ψαράδων που αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα. Πρόκειται για κτίσματα που είχαν διττή λειτουργία, καθώς στον κάτω όροφο οι ψαράδες αποθήκευαν τις βάρκες τους κατά την διάρκεια του χειμώνα και στον πάνω διατηρούσαν την κατοικία τους.

Σημαντικότερο όλων, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι σε αυτό το μοναδικά όμορφο μέρος βρέθηκε το ωραιότερο άγαλμα κι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα Έργα Τέχνης, παγκοσμίως, αυτό της Αφροδίτης της Μήλου το 1820, όταν ένας αγρότης από την Πλάκα ξέθαψε το άγαλμα σε ένα χωράφι κοντά στο Κλήμα. Ένα χρόνο μετά την ανακάλυψη του μεταφέρθηκε στο Μουσείο του Λούβρου, όπου κι εκτίθεται μέχρι σήμερα και είναι από τα πιο δημοφιλή εκθέματα.