Ακόμη ένα τριήμερο μας χαρίζει για φέτος ο Μάρτιος και η ευκαιρία για απόδραση από το κλεινόν άστυ και την καθημερινότητα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Επιλέξτε ανάμεσα σε βουνό ή θάλασσα και μπείτε από τώρα σε mood ανοιξιάτικης (ελπίζουμε!) απόδρασης για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Ερμιόνη, Αργολίδα

Ερμιόνη, Αργολίδα

Από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες περιοχές στο νομό Αργολίδας, η Ερμιόνη μοιάζει με νησί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την αποκαλούν «πόλη- νησί», καθώς συνδυάζει ιδανικά την νησιωτική ατμόσφαιρα και αισθητική με εκείνη της πόλης. Πρόκειται για μια όμορφη και περιποιημένη κωμόπολη, δίπλα σε ένα υπέροχο, πευκόφυτο ακρωτήρι, το Μπίστι, που διακρίνεται για την αρχοντική αύρα και το γραφικό της τοπίο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αργολίδας, σε απόσταση 85 χλμ. από το Ναύπλιο και ακριβώς απέναντι από την Ύδρα. Χτισμένη αμφιθεατρικά στις δύο πλευρές μιας στενής λωρίδας γης, στο ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, είναι τόσο μικρή όσο πρέπει για μια εξόρμηση που τα έχει όλα, ενώ προσφέρει στους επισκέπτες της εικόνες απίστευτου κάλλους και στιγμές χαλάρωσης με θέα στα νερά του κόλπου ακριβώς μπροστά της.    

Λαγκάδια, Αρκαδία

Λαγκάδια, Αρκαδία

Ένα από τα χωριά στον ορεινό όγκο του νομού που κερδίζει και με το παραπάνω τις εντυπώσεις με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον που το χαρακτηρίζει είναι και τα Λαγκάδια, το λεγόμενο και ως «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου, λόγω της απρόσκοπτης θέας που προσφέρει στις πράσινες πλαγιές του Μαινάλου. Τα σπίτια τους είναι αμφιθεατρικά χτισμένα, δίνοντας την εντύπωση ότι σχεδόν αιωρούνται στην απότομη πλαγιά όπου εντοπίζονται πάνω από το φαράγγι του ποταμού Τουθόα, σε απόσταση 66 χλμ. από την Τρίπολη. Η θέα που απολαμβάνει κανείς από το χωριό είναι συγκλονιστική, με τις εικόνες από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον στον ορεινό όγκο του νομού στην κυριολεξία να μαγεύουν. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει τα Λαγκάδια τόσο ιδιαίτερα είναι και η αρχιτεκτονική που διακρίνει τα κτίριά του, με τους κατοίκους του χωριού να φημίζονται ιδιαιτέρως ως χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας.

Νταμούχαρη

Νταμούχαρη, Πήλιο

Χτισμένη γύρω από ένα μικρό, γραφικό λιμανάκι, η Νταμούχαρη αποτελεί το επίνειο του Μουρεσίου, στο βορειοανατολικό τμήμα του Πηλίου. Ο μικρός παραδοσιακός οικισμός ψαράδων αποτελεί ιδανική επιλογή για ήρεμες και χαλαρές στιγμές, σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον που «αγκαλιάζεται» από τα νερά του Αιγαίου. Στην ουσία αποτελείται από δύο κολπίσκους που περιβάλλονται από μια καταπράσινη βουνοπλαγιά με πλούσια και άγρια βλάστηση. Ένα γραφικό λιμανάκι στα βόρεια και μια παραλία με λευκό βότσαλο στο νότιο μέρος του χωριού, γνωστό και ως Παλιά Νταμούχαρη. Το χωριουδάκι έγινε γνωστό στο παγκόσμιο κοινό όταν κάποια από τα γυρίσματα της περίφημης ταινίας Mamma Mia, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, πραγματοποιήθηκαν σε αυτό.

Τρίκαλα

Ο Ληθαίος ποταμός στα Τρίκαλα

Μία από τις πιο πολυπρόσωπες πόλεις της χώρας, τα Τρίκαλα χτισμένα στη θέση της αρχαίας Τρίκκης, αποτελούν δημοφιλή προορισμό για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, ο Ληθαίος ποταμός είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης της πόλης, αλλά και το τελευταίο που θέλει να δει ως αναμνηστική εικόνα από το ταξίδι του στα Τρίκαλα. Το συναρπαστικό και ταυτόχρονα νοσταλγικό τοπίο ολόγυρά του, από τα τοπία που σίγουρα όλοι θέλουν να μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους. Στα σημαντικότερα μέρη της πόλης και η άλλοτε αριστοκρατική συνοικία των Τρικάλων, Βαρούσι, μέχρι το 1930, που επί Τουρκοκρατίας αποτελούσε την πιο εύπορη και αυτοδιοικούμενη περιοχή των Τρικάλων. Μαζί με τη συνοικία Παλιά Μανάβικα, σήμερα αποτελούν την παλιά πόλη της όμορφης πόλης της Θεσσαλίας.

Πάργα

Πάργα

Γνωστή και ως το «διαμάντι» ή το «νησί» της Ηπείρου, η Πάργα είναι μια πανέμορφη παραθαλάσσια γραφική πόλη, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα αντίστοιχα δημοφιλή θέρετρα του εξωτερικού. Τα πολύχρωμα κτίρια φτάνουν μέχρι τα νερά του Ιονίου, ενώ ανηφορίζοντας τα γραφικά σοκάκια προς το λόφο με το κάστρο, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική σε κάθε κουκλίστικο σπίτι. Το φρούριο της Πάργας με την τοξωτή πύλη, τα πολυβολεία, τους προμαχώνες και τα οχυρά κάποτε έπαιξε ζωτικής σημασίας ρόλο για την επιβίωση της πόλης.

Ναύπακτος

Ναύπακτος

Η Ναύπακτος υποδέχεται τους επισκέπτες της όλες τις εποχές του χρόνου, έχοντας και κάτι διαφορετικό να αναδείξει αναλόγως με την εποχή. Η γραφική παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό χρώμα της με τα διατηρητέα κτίρια, τα πλακόστρωτα σοκάκια, το βενετσιάνικο κάστρο και το μεσαιωνικό λιμάνι με τη ρομαντική ατμόσφαιρα να συνθέτουν ένα πραγματικά γοητευτικό σκηνικό. Το λιμάνι της Ναυπάκτου είναι το σημείο συνάντησης των κατοίκων και προσφέρει μαγευτική θέα στη θάλασσα κάτω από τη σκιά των πλατάνων. Στα διάσπαρτα μνημεία της αποτυπώνεται η πολυτάραχη ιστορία της ενώ τα τείχη της κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Αξίζει να επισκεφθείτε τον Πύργο του Μπότσαρη που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα που λειτουργεί ως μουσείο και το Ρολόι της πόλης του 1914.