Οι πηγές Κρύας στη Λιβαδειά αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη στην πρωτεύουσα της Βοιωτίας. Ένας πραγματικός υδάτινος παράδεισος που κανείς δεν περιμένει να συναντήσει στη σύγχρονη πόλη. Τρεχούμενα νερά, μικροί και πολυάριθμοι καταρράκτες, γεφύρια και μια υπέροχη φύση υποδέχονται τους επισκέπτες της Λιβαδειάς στο πιο διάσημο φυσικό αξιοθέατό της.

Κρύα Λιβαδειά: Ο υδάτινος παράδεισος που αποτελεί πραγματική έκπληξη

Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της πόλης, που επιλέγουν τη Λιβαδειά ακόμη και για ημερήσια απόδραση από το κλεινόν άστυ -η απόσταση από την Αθήνα είναι μόλις μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο- σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Στην καταπράσινη όαση της Λιβαδειάς, λοιπόν, ο πρωταγωνιστής, αδιαμφισβήτητα, είναι το υδάτινο στοιχείο. Σε συνδυασμό με την υπέροχη περιβάλλουσα φύση, την πυκνή βλάστηση, τα φουντωτά πλατάνια και τα πέτρινα γεφυράκια με τους μικρούς καταρράκτες, το τοπίο μοιάζει μαγικό, καθιστώντας το ιδανική επιλογή ακόμη και για ημερήσια εκδρομή από το κλεινόν άστυ.

Τα νερά του ποταμού της Ερκύνας και οι πηγές του προσφέρουν στην πόλη μια ιδιαίτερη γοητεία, με τους επισκέπτες της Κρύας να επιλέγουν κάποια από τις ταβέρνες και τα καφέ στις δύο όχθες του ποταμού.

Ερκύνα- Η νύφμη που έδωσε το όνομά της στον ποταμό που διασχίζει τη Λιβαδειά

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποταμός της Ερκύνας είναι ένα από τα λίγα ποτάμια γένους θηλυκού στην Ελλάδα. Κατά την μυθολογία, η Ερκύνα ήταν νύμφη της ομώνυμης πηγής, κόρη του Τροφωνίου και φίλη της Περσεφόνης. Στα νερά της έλουζαν τα μαλλιά τους όσοι ήθελαν να ζητήσουν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου σε κοντινή απόσταση, ενώ μέσα στο ποτάμι, σήμερα, υπάρχει ακόμη και η προτομή της νύμφης.

Κατά τον 19ο αιώνα, τα νερά του ποταμού χρησιμοποιούνταν από τους τροχούς των μύλων και τις μηχανές των εργοστασίων δίνοντάς τους κίνηση, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη της βιομηχανίας στην περιοχή. Από τα πιο σημαντικά κτίρια, μάλιστα, εκείνης της εποχής μέχρι σήμερα ο Νερόμυλος και η Νετροτριβή που παρατηρούνται στην περιοχή.