Το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής κάστρων ανά τον κόσμο έρχεται με βαρύ τίμημα, αλλά αρκετές πρώην βασιλικές κατοικίες έχουν μετατραπεί σε υπέροχα ξενοδοχεία, συγκριτικά πιο προσιτά σε μεγαλύτερη μερίδα κοινού. Και το να κάνει κανείς κράτηση για μια εξωφρενική απόδραση σε ένα πρώην παλάτι -είτε είναι στο Berkshire, στην Αγγλία, στη Λισαβόνα ή ακόμα και στο Μαρακές- σημαίνει να αποκομίσει τα οφέλη από όλα όσα συνεπάγεται η διαμονή σε ένα διάσημο ξενοδοχείο και η ζωή σε ένα αιωνόβιο, αριστοτεχνικά ανακαινισμένο κάστρο.

Επιπλέον, έχουν εξοπλιστεί με όλες τις σύγχρονες πολυτέλειες που θα χρειαζόταν οποιοσδήποτε πολίτης του jet-setting ανά τον κόσμο.

Palácio Príncipe Real

Palácio Príncipe Real

Όπως κάθε επιβλητικό ευρωπαϊκό παλάτι, το απόλυτα συμμετρικό ροζ Palácio Príncipe Real στη Λισαβόνα έχει φιλοξενήσει λαμπερά κοινωνικά γκαλά. Η κατοικία των 28 δωματίων χτίστηκε το 1877 από τον συνιδρυτή ενός από τα πιο σεβαστά περιοδικά της Λισαβόνας, το Diario de Noticias, και παρέμεινε το σπίτι της οικογένειας Teixeira da Mota για τον επόμενο αιώνα.

Palácio Príncipe Real

Τις επόμενες τρεισήμισι δεκαετίες, η ανακτορική όαση άλλαξε χέρια και λειτουργίες αρκετές φορές μέχρι το 2015, όταν το ζευγάρι Βρετανών Μάιλς και Γκέιλ Κέρλι -οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «100% Ευρωπαίοι»- αγόρασαν το ακίνητο. Αν και δεν είναι πλέον παλάτι, εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για το μεγαλείο του 19ου αιώνα. Ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει να μείνει στο δωμάτιο που έχει διαμορφωθεί στην πρώην αίθουσα χορού της οικογένειας Teixeira da Mota ή σε μια σαρωτική σουίτα με θέα στα δέντρα jacaranda στον κήπο από κάτω.

Cliveden House

Cliveden House

Η κομητεία Berkshire, μισή ώρα με το αυτοκίνητο από το Λονδίνο, μπορεί να είναι διάσημη για το γεγονός ότι εδώ βρίσκεται μία από τις πιο διάσημες βασιλικές κατοικίες της Μεγάλης Βρετανίας, το Κάστρο Windsor, αλλά υπάρχουν περισσότερα από ένα μεγάλα κτήματα κατάλληλα για την αριστοκρατία διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Ένα τέτοιο αρχοντικό είναι το Cliveden House, το οποίο ο George Villiers, ο δεύτερος δούκας του Μπάκιγχαμ, έχτισε το 1666. Το κτήμα παρέμεινε στα χέρια των Άγγλων ευγενών μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο William Waldorf Astor πλήρωσε 1,25 εκατομμύρια δολάρια για αυτό. Λίγο μετά την αγορά του, η σύζυγός του πέθανε, οδηγώντας τον William σε κατάθλιψη που διοχέτευσε μέσω συνεχών ανακαινίσεων τόσο στο Cliveden όσο και στο δεύτερο σπίτι του στο Λονδίνο.

Cliveden House

Μόλις το 1985 η ιστορική ιδιοκτησία μετατράπηκε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο που βρίσκεται ανάμεσα σε 376 στρέμματα εδάφους του National Trust. Αν και τα δωμάτια, τα μεγάλα σαλόνια, τα εστιατόρια και το σπα είναι περισσότερο από αρκετά για να απασχολήσουν τους επισκέπτες, το πιο διάσημο στοιχείο του Cliveden House είναι οι κήποι εμπνευσμένοι από τις Βερσαλλίες που διαθέτουν εξαιρετικά διακοσμητικά παρτέρια και λουλούδια όλες τις εποχές του χρόνου, διακεκριμένα τοπία και μια συλλογή από γλυπτά.

Château du Grand-Lucé

Château du Grand-Lucé

Πολλά παιδιά κληρονομούν περιουσία από τους γονείς τους, αλλά λίγα γίνονται κληρονόμοι τέτοιων κτημάτων όπως ο Γάλλος ευγενής Jacques Pineau de Viennay III, γιος του πρώτου γιου του βαρόνου Jacques Pineau de Viennay II και της Marguerite de Gennes. Όταν ήταν αγόρι, ο πατέρας του Viennay III ξόδεψε την περιουσία της μητέρας του στο Lucé και στο Pruillé, στη Γαλλία, που περιλάμβανε ένα μεσαιωνικό περιφραγμένο κάστρο, λίμνες, λιβάδια, αγροκτήματα και μύλους. Όταν οι γονείς του πέθαναν, ωστόσο, ο Viennay III έγινε ο έμπιστος της γης των γονιών του και ο έμπιστος του βασιλιά Λουδοβίκου XV, ενώ ήλεγχε σχεδόν όλη την ανατολική Γαλλία.

Château du Grand-Lucé

Ο νέος βαρόνος, λοιπόν, αποφάσισε να αντικαταστήσει το παλιό κάστρο που αγόρασε ο πατέρας του στο χωριό Le Grand-Lucé με ένα πιο σύγχρονο παλάτι. Το Château du Grand-Lucé, το οποίο αποτελεί ωδή στη νεοκλασική αρχιτεκτονική του 1760, σήμερα λειτουργεί ως ένα ξενοδοχείο 17 δωματίων που περιλαμβάνει αρκετά από τα ιδιαίτερα αξιόλογα αιτήματα του βαρόνου, συμπεριλαμβανομένων τοιχογραφιών ζωγραφισμένων από τον Jean-Baptiste Pilllement. Αν και έχει ανακαινιστεί και προσαρμοστεί ώστε να φιλοξενήσει έναν πιο σύγχρονο τρόπο ζωής, το ξενοδοχείο αγκαλιάζει ακόμα το μεγαλείο του 18ου αιώνα.

Adare Manor

Adare Manor

Το Adare Manor, που πήρε το όνομά του από ένα γειτονικό χωριό στο Λίμερικ της Ιρλανδίας, ήταν η κατοικία του δεύτερου κόμη του Dunraven, Windham Henry Quin, και της συζύγου του, Caroline Wyndham. Ο σκοπός της δημιουργίας του ήταν να χρησιμεύσει ως αντιπερισπασμός για τον άρρωστο κόμη, ο οποίος υπέφερε από μια εξουθενωτική περίπτωση ουρικής αρθρίτιδας, γι’ αυτό και δεν άφησε καμία λεπτομέρεια από το σπίτι χωρίς επίβλεψη.

Adare Manor

Από τα 365 μολύβδινα παράθυρα και τις 52 περίτεχνα διακοσμημένες καμινάδες μέχρι τους επτά πέτρινους πυλώνες και τους τέσσερις πύργους, το έργο του κόμη είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σωζόμενα κτήματα της περιοχής του 19ου αιώνα. Από το 1988, το Adare Manor είναι ένα από τα πιο αξιόλογα ξενοδοχεία της χώρας που φημίζεται σχεδόν τόσο για τα δωμάτια και τις σουίτες του, εμπνευσμένα από τον 19ο αιώνα, όσο και για το εστιατόριο Oak Room.

Royal Mansour Marrakech

Royal Mansour Marrakech

Μέρος της συλλογής Querido, το Royal Mansour στο Μαρακές αποτελεί απτή απόδειξη του γιατί μερικοί από τους πιο κομψούς σχεδιαστές και διακοσμητές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Yves Saint Laurent, συνέρρευσαν στη μικρή χώρα στο βόρειο άκρο της Αφρικής για να αποκτήσουν τα εξοχικά τους. Το Royal Mansour που δημιουργήθηκε το 2006 και ανήκει στον Μωάμεθ ΣΤ’, τον βασιλιά του Μαρόκου από το 1999, σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως ιδιωτική μεδίνα μέσα στη μεδίνα.

Royal Mansour Marrakech

Αν και είναι μια τεράστια ιδιοκτησία 12 στρεμμάτων, το συμβολικό παλάτι βρίσκεται μέσα στα τείχη της αυτοκρατορικής πόλης, έχει θέα στις κορυφές των κοντινών βουνών και διαθέτει ένα ατμοσφαιρικό σπα και 53 περίτεχνα εξοπλισμένα riad.