Σαν άλλοι μυθικοί… Ίκαροι, οι ένθερμοι θιασώτες των αθλημάτων του αέρα αποζητούν να νιώσουν βαθιά μέσα στην ψυχή και το κορμί τους το αίσθημα ελευθερίας, απόλυτης συγκέντρωσης και ψυχικής ηρεμίας που προσφέρει μια… εναέρια βόλτα!

Για αυτούς που το «λέει η καρδιά και η ψυχή τους», τα αθλήματα του αέρα (όπως για παράδειγμα το αλεξίπτωτο πλαγιάς) αποτελούν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο για γνωρίσει κανείς τις ομορφιές της Ελλάδας από μια πολύ διαφορετική οπτική.

Η Ελλάδα διαθέτει ιδανικό κλίμα για αθλήματα όπως η ανεμοπορία, το αλεξίπτωτο πλαγιάς και ο αιωροπτερισμός, ενώ η καλύτερη εποχή θεωρείται το διάστημα μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου.

Στην ανεμοπορία (gliding ή soaring) ο πιλότος προσπαθεί να διατηρήσει ή να αποκτήσει ύψος με τη βοήθεια των ανερχόμενων ρευμάτων αέρα, πετώντας με τα λεγόμενα «unpowered aircrafts», δηλαδή τα ανεμόπτερα.

Στον αιωροπτερισμό (hang gliding) ο πιλότος είναι δεμένος με ειδική ζώνη κάτω από το αιωρόπτερο με τέτοιο τρόπο, ώστε το σώμα του να «κρέμεται» σαν εκκρεμές. Μετατοπίζοντας το βάρος του κατάλληλα και αξιοποιώντας τα ρεύματα αέρα, ο πιλότος μπορεί να καθορίζει την κατεύθυνση του αιωρόπτερου, κινούμενος σε τρεις άξονες: διαμήκη, εγκάρσιο και κατακόρυφο.

Το συγκεκριμένο άθλημα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπου γρήγορα έγινε πολύ δημοφιλές.

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) πήρε το όνομά του από τις γαλλικές λέξεις «parachute» και «pente» (βουνοπλαγιά), από τότε που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στη Γαλλία.

Απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, τέλεια τεχνική, ψυχολογική και πνευματική διέγερση, αντιληπτικότητα και μετεωρολογικές και αεροδυναμικές γνώσεις, οι οποίες διδάσκονται από έμπειρους και εξειδικευμένους εκπαιδευτές. Η εκπαίδευση διαρκεί περίπου 4 με 5 εβδομάδες, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να… πετάξουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στην Αττική (Καντήλι, Μέγαρα), στη Βοιωτία (Πλαταιές Θηβών), καθώς επίσης και στην Κόνιτσα, το Αγρίνιο, την Άρτα, τα Ιωάννινα, την Έδεσσα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κρήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας: www.elao.gr