Η Ελλάδα είναι γεμάτη ανεξάντλητους ορεινούς προορισμούς, τους οποίους όσες φορές και να επισκεφτείς ανακαλύπτεις και κάτι νέο. Όπως συμβαίνει και με τους ορεινούς όγκους του Παρνασσού, του Πάρνωνα και του Πηλίου, που κρύβουν χωριουδάκια- έκπληξη στις κατάφυτες πλαγιές τους.

Βάργιανη, Παρνασσός

Το μικρό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό της Βάργιανης στο βορειοδυτικό τμήμα του Παρνασσού κλέβει τις εντυπώσεις. Χτισμένη σε υψόμετρο 880 μέτρων, κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον με τα πετρόχτιστα κτίρια και τα άφθονα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της Μπουρμπούλας, την όμορφη και γραφική πλατεία με τα πλατάνια, το υδραγωγείο και το μουσείο του χωριού.

Η Βάργιανη αποτελεί ιδανικό ησυχαστήριο, για χαλαρωτικές εξορμήσεις μακριά από όλους και απ’ όλα. Χαρακτηρισμένη ως «αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός», περιβάλλεται από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Από το χωριό ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στην περίφημη Νεραϊδοσπηλιά, ένα υπέροχο σπήλαιο γεμάτο με λίμνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες χιλιάδων χρόνων.

Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ ΠΗΛΙΟ

Παρόλο που στο Πήλιο βρίσκονται κάποιοι από τους πιο δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας, στο βουνό των Κενταύρων ανακαλύπτει κανείς άγνωστα χωριουδάκια- πραγματική έκπληξη. Ανάμεσα σε αυτά και ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας, σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από το Βόλο. Αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων, συναντάται κοντά στα πιο δημοφιλή χωριά Μηλιές και Βυζίτσα.

Η ηρεμία που επικρατεί εδώ στα βασικά χαρακτηριστικά του, ενώ στα όσα σίγουρα ξεχωρίζουν από την πρώτη κιόλας ματιά τα εξαιρετικά νεοκλασικά που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα. Το χωριό φημίζεται, επίσης, και για την συγκλονιστική θέα του στον Παγασητικό, ενώ έχει ως «προίκα» μια από τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα.

Πραστός, Πάρνωνας

Πραστός Πάρνωνας

Βουτηγμένος στην υπέροχη φύση του Πάρνωνα, σε απόσταση 20 χλμ. από το χωριό Άγιος Ανδρέας, ο Πραστός υποδέχεται τους επισκέπτες του αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 650 μέτρων.

Η σημερινή του εικόνα μπορεί να μην ανταποκρίνεται 100% στα μεγαλεία που έζησε το χωριό κατά το παρελθόν, ωστόσο, τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, τα αρχοντικά κτίσματα και οι υπέροχες εκκλησίες αποτελούν απτή απόδειξη των ένδοξων εποχών που έζησε το χωριό.

Χαρακτηριστικά δείγματα της λιτής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, τα κτίσματα του Πραστού ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Και πιο συγκεκριμένα στον τον 18ο και 19ο αιώνα, τότε που οι έμποροι πλούτιζαν στην Κωνσταντινούπολη, την Ύδρα και τις Σπέτσες και έχτιζαν τα εντυπωσαικά αρχοντικά και πυργόσπιτά τους, που σώζονται μέχρι και σήμερα.