Το άγνωστο χωριό στο ευρύ κοινό Βοβούσα, αποτελεί πραγματικό κόσμημα για το Ανατολικό Ζαγόρι, αλλά και την Ήπειρο γενικότερα. Και αν ένα στοιχείο είναι αυτό που χαρακτηρίζει πλήρως το χωριό, αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι τα νερά του ποταμού Αώου το χωρίζουν στη μέση, με τις δύο πλευρές του να ενώνονται μεταξύ τους με ένα γεφύρι.

Είναι γνωστό σε όλους, ακόμη και σε όσους δεν έχουν επισκεφτεί ποτέ το Ζαγόρι, ότι εδώ συναντώνται κάποια από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της χώρας, παραδομένα στην πλούσια και απίστευτου κάλλους φύση της περιοχής. Ένα από αυτά και η Βοβούσα, 77 χλ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά, η οποία, ωστόσο, συγκαταλέγεται στα λιγότερο γνωστά χωριά του Ζαγορίου.

Βοβούσα: Το χωριό έκπληξη του Ζαγορίου

Όποιος έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά κάποιο από τα περίφημα Ζαγοροχώρια γνωρίζει πολύ καλά ότι το βασικό τους χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των περίφημων μαστόρων της πέτρας και το μεγαλείο της φύσης που χαρακτηρίζει γενικότερα το μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου.

Κάτι που ισχύει και για τη Βοβούσα, το χωριό έκπληξη του Ζαγορίου σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Οι νωχελικές εικόνες που αντικρίζει κανείς εδώ δημιουργούν την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, ενώ η ηρεμία και η γαλήνη της φύσης κάνουν τους πάντες να χαρακτηρίζουν το χωριό ως τόπο ιδιαίτερο και ξεχωριστό.

Γραφικές γωνιές με πέτρινα κτίρια τοπικής, ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα δρομάκια και η φύση σε όλο της το μεγαλείο -το χωριό αποτελεί μάλιστα και μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα- μένουν για πάντα αξέχαστες.

Στα όσα αξίζει, επίσης, να δει κανείς στο χωριό η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1814. Για την ονομασία της Βοβούσας εικάζεται ότι οφείλεται στη βοή των νερών του Αώου που διασχίζουν το χωριό.

Το χωριό που χωρίζεται στη μέση από τον Αώο

Εκείνο, ωστόσο, το χαρακτηριστικό στοιχείο της Βοβούσας που καθιστά το χωριό ένα και μοναδικό είναι το γεγονός ότι τα νερά του ποταμού Αώου την χωρίζουν στη μέση. Οι δύο πλευρές του συνδέονται με ένα από τα ομορφότερα μονότοξα γεφύρια του Ζαγορίου, που χρονολογείται από το 1748 και δημιουργήθηκε από τον Αλέξιο Μήσιο. Μάλιστα, πρόκειται και για ένα σημείο που έχει αναγνωριστεί ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο