Θεωρείται πως είναι από τα πιο καθαρά ποτάμια όλης τη Ευρώπης ενώ η διαδρομή του είναι από τις πιο μαγευτικές. Είναι ο ποταμός Αώος που ξεκινάει το ταξίδι του από τη Βόρεια Πίνδο – απ’ όπου πηγάζει -, διαρρέει μια μεγάλη περιοχή (έχει συνολικό μήκος 260 χιλιόμετρα, με τα λιγότερα χιλιόμετρα να είναι στην Ελλάδα) και καταλήγει σε μία ξένη θάλασσα και συγκεκριμένα την Αδριατική.

Ο ποταμός περνά ανάμεσα στα όρη Τύμφη και Σμόλικα μέσα από τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και νοτιοδυτικά της Κόνιτσας εισέρχεται στην Αλβανία, αφού έχει συναντήσει τα νερά των ποταμών Βοϊδομάτη και Σαραντάπορου.

Περνά ακόμη ένα μεγάλο μέρος του εθνικού δρυμού Βίκου-Αώου και σχηματίζει χαράδρα ανάμεσα στις βόρειες πλαγιές της Τύμφης και των νότιων απολήξεων του Σμόλικα. Στο εσωτερικό της χαράδρας που δημιουργεί, βρίσκεται η φημισμένη Μονή Στομίου ενώ στο τελείωμά της θα βρει κανείς χτισμένο το γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1870.

Ο Αώος αποτελεί αγαπημένο προορισμό όσων ασχολούνται με το καγιάκ, ενώ οι λάτρεις του σπορ φτάνουν εκεί από διάφορα μέρη του κόσμου για να απολαύσουν τα καθαρά νερά και την άγρια ομορφιά της φύσης.

Στις πηγές του ποταμού και σε υψόμετρο 1.340 μέτρων έχει κατασκευαστεί η ομώνυμη τεχνητή λίμνη και τα νερά διοχετεύονται στον ποταμό Άραχθο. Το σημείο αποτελεί σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο μιας και πρόκειται για ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος.

Επίσης, ο Αώος είναι ο μοναδικός ποταμός της Ελλάδας που φιλοξενεί σπάνια είδη φυτών και ζώων.