Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι το Ναύπλιο είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Και δεν έχουν άδικο, αφού καταφέρνει με έναν τρόπο μαγικό να γοητεύει τους πάντες και να τους κάνει να το επισκέπτονται ξανά και ξανά. Οι εμπειρίες που προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικές, ενώ οι εικόνες του σίγουρα απαράμιλλου κάλλους. Γι’ αυτό και αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς ολιγοήμερων εξορμήσεων, ακόμη και ημερήσιας απόδρασης από το κλεινόν άστυ. Ακόμη κι αν μια γεμάτη μέρα στην πρωτεύουσα της Αργολίδας με τη βενετσιάνικη ατμόσφαιρα μοιάζει λίγο, δείτε τι θα απολαύσετε κατά την διάρκεια της παραμονής σας σε αυτήν.

Το Ναύπλιο, λοιπόν, αποτελεί πάντα μια καλή ιδέα ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή, καθώς η κοντινή του απόσταση από την Αττική, 136 χλμ. το χωρίζουν από τη σημερινή πρωτεύουσα της χώρας, το καθιστά έναν εύκολα προσβάσιμο προορισμό παντός καιρού.

Με μια ένδοξη και λαμπρή ιστορία, είναι σίγουρο πως η δεύτερη πρωτεύουσα της Ελλάδας, μετά την Αίγινα και πριν την Αθήνα, ξελογιάζει με την ομορφιά της χωρίς καμία αμφισβήτηση.

Σήμα κατατεθέν της πόλης δεν είναι άλλο από το διάσημο Παλαμήδι, το ενετικό φρούριο που «επιβλέπει» το Ναύπλιο από τον ομώνυμο λόφο, ορατό από οποιοδήποτε σημείο της πόλης. Η θέα που προσφέρει πραγματικά συγκλονιστική, ενώ μία από τις επιβεβλημένες στάσεις στο Ναύπλιο και το Μπούρτζι, το μικρό φρούριο πάνω σε μια νησίδα πολύ κοντά στο λιμάνι και την πλατεία Συντάγματος.

Η τελευταία, μάλιστα, είναι η πιο ιστορική πλατεία της πόλης, στην οποία έκαναν τα σχέδιά τους οι οπλαρχηγοί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σε αυτή βρίσκεται και το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ σε απόσταση αναπνοής από αυτό και το κτίριο του Βουλευτικού -ένα καλοδιατηρημένο τζαμί, όπου στεγάστηκε η πρώτη Βουλή της χώρας.

Στα σοκάκια γύρω από την κεντρική πλατεία συγκεντρώνεται όλη η τουριστική δραστηριότητα της πόλης με cafes, ταβερνάκια και καταστήματα με παραδοσιακά και αναμνηστικά είδη να προσελκύουν τα πλήθη εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε κάποιο από αυτά βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

Από την άλλη, οι πιο ρομαντικοί σίγουρα θα απολαύσουν την βόλτα τους, τον καφέ ή το φαγητό σας στην παραλιακή περαντζάδα της πόλης, με το Μπούρτζι στο φόντο.