Η Κρήτη είναι από εκείνα τα νησιά της χώρας μας που η φύση προίκισε αφειδώς. Με μια τεράστια ακτογραμμή γεμάτη με ονειρικές παραλίες -ανάμεσα στις οποίες και κάποιες από τις πιο διάσημες και πολυφωτογραφημένες της Ελλάδας- διαθέτει πληθώρα επιλογών για όλους. Μεγάλες ακτές με χρυσαφένια αμμουδιά, γαλήνιες λιμνοθάλασσες που παραπέμπουν σε μέρη εξωτικά, γραφικοί κόλποι και ακρογιαλιές με άγρια και επιβλητικά τοπία στα όσα σίγουρα κρατούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη αμείωτο. Στην κατηγορία των τελευταίων συγκαταλέγεται και η παραλία Αγιοφάραγγο με ένα συγκλονιστικό επιβλητικό τοπίο που κερδίζει τους πάντες.

Αγιοφάραγγο, η κρυφή παραλία της Κρήτης

Η παραλία Αγιοφάραγγο συναντάται στο νομό Ηρακλείου, σε απόσταση 80 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου. Αυτό που σίγουρα της αναγνωρίζει κανείς μόλις την αντικρίσει η επιβλητικότητα του τοπίου με τα κάθετα, ορμητικά βράχια να φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα και τα παραδεισένια, τιρκουάζ νερά, που μοιάζουν εντελώς ψεύτικα.

Αν και η πρόσβαση στην ακτή είναι σχετικά κουραστική, καθώς για να φτάσει κανείς εδώ πρέπει να διασχίσει το ομώνυμο φαράγγι σε μια διαδρομή 20- 30 λεπτών, το θέαμα που αντικρίζει αλλά και η εμπειρία που θα βιώσει στην παραλία, σίγουρα ανταμείβουν και με το παραπάνω την όποια ταλαιπωρία.

Φυσικά, υπάρχει πάντα και η από θαλάσσης προσέγγιση της ακτής, με κάποιο καραβάκι από αυτά που αναχωρούν από Μάταλα, Καλούς Λιμένες, Αγία Γαλήνη.

Ωστόσο, η η διαδρομή μέσα στο «Φαράγγι των Αγίων» είναι πραγματικά εκπληκτική, καθώς όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο προσέγγισης της ακρογιαλιάς θα έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν μεγάλες σπηλιές, όπου κάποτε ζούσαν ασκητές, τον ναό του Αγίου Αντωνίου με ένα μικρό πηγάδι, καθώς και το Γουμενόσπηλιο, σημείο συγκέντρωσης για τους ερημίτες.

Η παραλία εντυπωσιάζει τους πάντες με τα κατακόρυφα και επιβλητικά βράχια που μοιάζουν να αγκαλιάζουν την υδάτινη αγκαλιά της θάλασσας, ενώ το ενδιαφέρον προσελκύει και η φυσική καμάρα στο δυτικό τμήμα της ακτής μέσα στη θάλασσα. Στο ανατολικό τμήμα της ακτής οι πιο τολμηροί σκαρφαλώνουν στα βράχια για να βρεθούν στη λίμνη Βουρβουλίτη που επικοινωνεί υποθαλάσσια με την παραλία.