Ας το παραδεχτούμε ότι οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουν περισσότερο το καλοκαίρι απ’ ό,τι τον χειμώνα. Η ελευθερία που προσφέρει η θάλασσα, η διάθεση που φτιάχνει μόνο και μόνο γιατί είναι καλοκαίρι, η προσμονή των διακοπών με τις ανέμελες και μακριά από την καθημερινότητα στιγμές είναι αρκετοί λόγοι, θα έλεγε κανείς, ακόμη και για τους λάτρεις των πιο χαμηλών θερμοκρασιών να δούνε το καλοκαίρι από μια διαφορετική σκοπιά.

Πώς θα σας φαινόταν, λοιπόν, αν σας έλεγαν ότι υπάρχει ένας προορισμός στην Ελλάδα όπου το καλοκαίρι αποτελεί μόνιμη πραγματικότητα; Εντάξει, μπορεί όχι με όλα όσα συνεπάγεται το καλοκαίρι, αλλά στο άκουσμα και μόνο της λέξης η διάθεσή σας σίγουρα θα αναπτερωνόταν. Ο λόγος, λοιπόν, για τον οικισμό των Κυθήρων που αν και δεν είναι παραθαλάσσιος μας κάνει πάντα να φέρνουμε στο νου την αγαπημένη μας εποχή του χρόνου. Αυτός δεν είναι άλλος από τις Καλοκαιρινές, στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Καλοκαιρινές: Το χωριό στα Κύθηρα που κάνει το καλοκαίρι να διαρκεί για πάντα

Με όνομα που οφείλεται στο γεγονός ότι το κλίμα του χωριού κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι το ιδανικό, η ιστορία λέει ότι δημιουργήθηκε από μια βυζαντινή οικογένεια της Κρήτης.

Οι Βλάντηδες, λοιπόν, όταν πρωτοέφτασαν στο νησί κατοίκησαν στην περιοχή Λαχνός, στον όρμο των Μυρτιδίων. Λόγω της δυτικής τοποθεσίας, ωστόσο, της περιοχής και των συχνών επιδρομών των πειρατών, κατά τον 17ο αιώνα η οικογένεια μετακινήθηκε πιο ψηλά, δημιουργώντας τον οικισμό των Καλοκαιρινών.

Λόγω του φόβου των πειρατών οι Βλάντηδες δημιούργησαν με τέτοιον τρόπο τα σπίτια τους προκειμένου να μοιάζουν με φρούρια. Έτσι, μέχρι σήμερα κανείς μπορεί να συναντήσει στο χωριό διώροφα σπίτια με ψηλούς εξωτερικούς τοίχους και εσωτερικές αυλές.

Οι δύο όροφοι μεταξύ τους δεν επικοινωνούν εσωτερικά, με την είσοδο στον πρώτο όροφο, όπου συναντάται και η κύρια κατοικία, να πραγματοποιείται μέσω μιας στενής σκάλας. Στο ισόγειο συναντιούνταν κυρίως οι βοηθητικοί χώροι, όπως κουζίνα, πατητήρια, αχυρώνες κ.α.

Πρόκειται για έναν ήσυχο και ήρεμο προορισμό στην ενδοχώρα του νησιού, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να γνωρίσει από κοντά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.