Λιτό και απέριττο, αλλά ταυτόχρονα επιβλητικό και εντυπωσιακό, το σκηνικό που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Σκύρο, μόνο δέος μπορεί να προκαλέσει. Μια πάλλευκη μικροσκοπική πινελιά, σφηνωμένη στη βάση ενός πελώριου βράχου και την απεραντοσύνη της θάλασσας ως φυσικό φόντο, κάνει τους πάντες να αναρωτηθούν αν όντως αυτό που αντικρίζουν είναι αληθινό ή όχι.

Μια εικόνα εντελώς σουρεάλ και εξωπραγματική, θα έλεγε κανείς, που, ωστόσο, καταφέρνει να συγκεντρώσει τα βλέμματα, δημιουργώντας παράλληλα απορία και θαυμασμό.

Το αιγιοπελαγίτικο εκκλησάκι εντυπωσιακής γραφικότητας συναντάται στην παραλία Πουριά, μετά την περιοχή Γυρίσματα, στη Σκύρο. Σαν πάλλευκη πινελιά, σχεδόν στη μέση του πουθενά, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου είναι σμηλεμένο πάνω σε έναν εντυπωσιακό πορώδη βράχο που «αγναντεύει» το πέλαγος. Το υπόσκαφο κατάλευκο εκκλησάκι βρίσκεται στο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα λειτουργούσαν λατομία πωρόλιθου και χρονολογείται πριν από το 1806.

Για να μπει κανείς στο μικροσκοπικό ναό κατεβαίνει δυο- τρία σκαλοπάτια και βρίσκεται μέσα σε έναν άλλο κόσμο. Το εσωτερικό του Αγίου Νικολάου, είναι τόσο μικρό, όσο μπορεί να φανταστεί κανείς, με λιτούς και στενούς χώρους, λιγοστές εικόνες και ελάχιστα αναμμένα κεριά από τους περαστικούς που επισκέπτονται την περιοχή της Πουριάς. Στο βράχο γύρω από το εκκλησάκι δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που δοκιμάζουν τις επιδόσεις τους στην αναρρίχηση.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί εδώ με τον βράχο, το εκκλησάκι, το αρχαίο λατομείο και τον ανεμόμυλο θυμίζει 100% καλοκαιρινή Ελλάδα με την θέα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας να κόβει την ανάσα. Κάποια από τα φωτογραφικά κλικ της μνήμης, που σίγουρα μένουν για πάντα αξέχαστα. Σε κοντινή απόσταση από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκονται και άλλα εκκλησάκια, όπως εκείνο της Αγίας Παρασκευής και του Άγιου Ερμόλαου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.