Η μυθική Ιθάκη έχει εκείνο το προτέρημα να μαγεύει τους πάντες στο πέρασμά τους και σαν άλλη σειρήνα να μαγνητίζει κάθε χρόνο τους τουρίστες που αναζητούν μια ποιοτική εμπειρία διακοπών. Από τους πιο χαμηλών τόνων προορισμούς του Ιονίου το καταπράσινο τοπίο και τα καθαρά νερά του Ιονίου Πελάγους σε ένα σκηνικό σαν βγαλμένο από ταινία αποτελούν και τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία που κάνουν τον κάθε ταξιδιώτη κάποια στιγμή να θελήσει να βρει τη δική του Ιθάκη.

Σε αυτή, εκτός από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανακαλύπτει κανείς και όμορφους, γραφικούς οικισμούς, που μοιάζουν στην κυριολεξία με ζωγραφιά.

Ένας από αυτός και το Κιόνι, ένας οικισμός έκπληξη, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει και σύμφωνα με πολλούς το ομορφότερο σημείο της Ιθάκης.

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά, στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού, το Κιόνι κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα, με κουκλίστικα, χρωματιστά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, «πνιγμένα» στα λουλούδια ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Στενά πλακόστρωτα δρομάκια ξεκινούν από ψηλά στο σημείο της Ράχης, δίνουν την σκυτάλη σε σκαλοπάτια που οδηγούν σε περιποιημένα και καλαίσθητα οικήματα με προσεγμένες λουλουδιασμένες αυλές, για να καταλήξουν στην ακτή. Εδώ, η κεντρική περαντζάδα είναι γεμάτη με γραφικές ταβερνούλες και παραδοσιακά ουζερί, καθώς και κάποιες επιλογές σε καταστήματα με είδη δώρων.

Αξίζει κανείς να περπατήσει στη δεξιά πλευρά του απάνεμου λιμανιού του οικισμού για να παρατηρήσει από κοντά τμήμα του πέτρινου σπιτιού όπου, σύμφωνα με την παράδοση, έζησε ο ήρωας της Επανάστασης, Γεώργιος Καραϊσκάκης. Συνεχίζοντας, ο δρόμος οδηγεί σε απομονωμένους κολπίσκους για μπάνιο μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ενώ λίγο πιο μετά διακρίνονται και οι τρεις καλοδιατηρημένοι ανεμόμυλοι, σήμα κατατεθέν του χωριού.

Κάθε χρόνο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το γραφικό λιμανάκι στο Κιόνι αποτελεί σημείο αναφοράς και ήρεμο αραξοβόλι για κότερα και σκάφη.