Ένα από τα πιο όμορφα, αρχοντικά και αριστοκρατικά νησιά των Κυκλάδων, η Σύρος, έχει τον τρόπο να μαγεύει τον επισκέπτη της και να τον κάνει να την επιλέγει ξανά και ξανά. Στα πιο ξεχωριστά σημεία του νησιού, που μοιάζει μάλιστα να έχει ξεπηδήσει από κάποιο μεσαιωνικό παραμύθι, η Άνω Σύρος συναρπάζει με τη γραφικότητα και την ανόθευτη ομορφιά της, με ιστορίες και μύθους από το παρελθόν να προσθέτουν επιπλέον γοητεία στην ήδη ατμοσφαιρική εικόνα της.

Χτισμένη πάνω σε λόφο, με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου, ή αλλιώς τον Σαν Τζώρτζη, έχει συμπεριληφθεί ανάμεσα στα 17 ομορφότερα χωριά της Ελλάδας από το CNN Travel, ενώ «βλέπει» από ψηλά την Ερμούπολη, πρωτεύουσα των Κυκλάδων και μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, από την οποία απέχει περίπου 3,5 χλμ.

Η Άνω Σύρος είναι ο παλαιότερος οικισμός της «Αρχόντισσας» των Κυκλάδων, ενώ κατοικείται ακατάπαυστα από την ίδρυσή της από τους Βενετούς, η οποία τοποθετείται στο 1.200. Από τα βασικά χαρακτηριστικά της στοιχεία το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοί της είναι Καθολικοί, καθώς διατηρούν τις παραδόσεις του χωριού οι οποίες συναντάνε τις ρίζες τους στην ίδρυσή του ακόμα.

Ο μεσαιωνικός της χαρακτήρας διατηρείται αναλλοίωτος στο πέρασμα των αιώνων, με μικρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο με λιλιπούτεια μπαλκόνια, εντυπωσιακές καμάρες και αμέτρητα σκαλοπάτια να συνθέτουν μέχρι σήμερα την εντυπωσιακή εικόνα της Άνω Σύρου.

Μερικά από τα βασικά αξιοθέατα του οικισμού είναι η Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού –που αποτελούν μάλιστα τις μοναδικές ορθόδοξες της Άνω Σύρου– η Μονή των Ιησουιτών με την εκκλησία της Παναγίας της Καρμήλου και φυσικά το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη που συνδέεται με την περιοχή λόγω καταγωγής.