Σε απόσταση περίπου 11 χλμ. από την Πύλο συναντά κανείς ένα πανέμορφο χωριό της Μεσσηνίας, άγνωστο ακόμη στο ευρύ κοινό. Ο λόγος για την Στενωσιά, που φημίζεται για την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της και χαρακτηρίζεται για τους εκπληκτικούς καταρράκτες της.

Με μακρόχρονη ιστορία, κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα του περίφημου βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου, και ήταν γνωστή από την εποχή της Ενετοκρατίας και έπειτα -μέχρι το 1940 όποτε και έλαβε τη σημερινή της ονομασία- με το όνομα Λέζαγας.

Μια βόλτα στο χωριό είναι αρκετή για να παρατηρήσει κανείς το παραδοσιακό ύφος της Στενωσιάς με τα υπέροχα παραδοσιακά κτίρια της να κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Αυτό, ωστόσο, που κλέβει τις εντυπώσεις χωρίς καμία αμφιβολία είναι το φαράγγι και οι μικροί καταρράκτες του ομώνυμου με το χωριό μικρού ποταμού.

Πρόκειται για ένα υπέροχο, φυσικό τοπίο πολύ κοντά στη Στενωσιά με το καταπράσινο φαράγγι του ποταμού να μετρά μήκος 3- 4 χλμ. Πρωταγωνιστής εδώ είναι το υδάτινο στοιχείο, καθώς κατά μήκος του ποταμού δημιουργούνται μικροί καταρράκτες με τις αντίστοιχες λιμνούλες. Το ποτάμι καταλήγει στον περίφημο καταρράκτη Καλαμάρη, μεταξύ της Γιάλοβας και της Σχινόλακκας.

Η τοπική ιστορία λέει ότι στο ποτάμι της Στενωσιάς οι Ιταλοί είχαν δημιουργήσει φράγμα προκειμένου να λειτουργήσει ο πρώτος υδροηλεκτρικός σταθμός της Μεσσηνίας, που ηλεκτροδοτούσε την Πύλο.