Όλοι γνωρίζουμε ότι, συνήθως, τα ορμητικά νερά των καταρρακτών δημιουργούν μικρές λίμνες στο σημείο που σκάνε στη γη. Κάτι τέτοιο απ’ ό,τι φαίνεται δεν ισχύει στην περίπτωση του πιο περίεργου καταρράκτη στον κόσμο. Ίσα ίσα εδώ ισχύει το αντίθετο. Δηλαδή ο καταρράκτης δημιουργείται μέσα στα νερά της λίμνης, σαν μια τεράστια χοάνη.

Το συγκεκριμένο ιδιόρρυθμο φαινόμενο παρατηρείται στην Πορτογαλία, στο Εθνικό Πάρκο Serra da Estrela και προκαλεί τόσο θαυμασμό όσο και εύλογη απορία σε όποιον το αντικρίσει από κοντά.

Οι λάτρεις των μύθων και των θρύλων ισχυρίζονται ότι η Πορτογαλία μέσω της συγκεκριμένης τρύπας συνδέεται με τα έγκατα της γης, στο σημείο όπου πραγματοποιούνται αφιερώσεις στους θεούς. Η πραγματική εξήγηση, ωστόσο, δεν είναι και τόσο θρυλική.

Μέσα στη λίμνη μια τεράστια τρύπα, ύψους 4,5 μέτρων και περιφέρειας 48 μέτρων, με τρεχούμενα νερά δίνει το παρών διαταράσσοντας τη νωχελικότητα του τοπίου. Ενώ κανείς, λοιπόν, θα απέδιδε την ύπαρξη του καταρράκτη μέσα στη λίμνη σε κάποιο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, η αλήθεια είναι πολύ πιο πεζή. Στην ουσία αυτή η τρύπα αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα, καθώς διανοίχθηκε τη δεκαετία του 1950 ως μέρος ενός φράγματος που μετέφερε τα νερά της λίμνης μέσα από ένα τούνελ 1.500 μέτρων στο υδροηλεκτρικό φράγμα Lagoa Comprida.

Με το πέρασμα του χρόνου η «πύλη» του τούνελ προς τα έγκατα της γης «στολίστηκε» με φυλλώματα και βρύα και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Πορτογαλίας, παρόλο που η προσέγγιση στο συγκεκριμένο σημείο είναι αρκετά δύσκολη και οι θερμοκρασίες σχετικά χαμηλές.