Στο σημείο που ο ποταμός Αώος συναντάται με τον Σαραντάπορο, δίπλα σχεδόν στα ελληνοαλβανικά σύνορα και 20 χλμ. από την Κόνιτσα, συναντάται η Παναγία Μολυβδοσκέπαστη.

Ένα βυζαντινό, αντρικό μοναστήρι από τα παλαιότερα και ομορφότερα όλης της Ηπείρου. Η Μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπως είναι η «επίσημη» ονομασία της, οφείλει το ιδιαίτερο όνομά της στο γεγονός ότι τη στέγη του καθολικού της σκεπάζανε φύλλα μολύβδου και όχι τα συνηθισμένα κεραμίδια ή πέτρινες πλάκες.

Σύμφωνα με την παράδοση ιδρυτής της ήταν ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Πωγωνάτος, ο οποίος έχτισε τη μονή κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία στη Σικελία (671–672 μ.Χ), ενώ ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος ανέλαβε τη μετέπειτα ανακαίνισή της.

Έδρα της αρχιεπισκοπικής Πωγωνιανής το διάστημα μεταξύ 12ου- 17ου αιώνα, από τον 14ο αιώνα λειτουργούσε ως σχολή χειρογράφων. Το καλοκαίρι του 1943 βομβαρδίστηκε από τους Ναζί με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί το καθολικό της και να καούν τα κελιά και η τραπεζαρία της.

Σήμερα, η μονή χαρακτηρίζεται για τη φρουριακή της όψη, διαθέτει ανακαινισμένα κελιά, δύο καμπαναριά και έναν όμορφο κήπο. Οι αγιογραφίες του καθολικού χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της στηρίζεται πάνω σε υπολείμματα παλιότερου μαρμάρινου.