Στα νότια της Σφακτηρίας απέναντι από την Πύλο, βρίσκεται η βραχονησίδα Τσιχλί Μπαμπά ή Φανάρι, με τη χαρακτηριστική κάθετη τρύπα στη μέση της. Το καραβάκι δένει στη μικρή προβλήτα και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στην κορυφή του νησιού αφού ανέβουν 134 σκαλάκια.

Εκεί βρίσκεται μια μαρμάρινη στήλη, το μνημείο της Γαλλικής Κυβέρνησης (1890) που είναι αφιερωμένο στους Γάλλους νεκρούς της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Η θέα από την κορυφή του Τσιχλί Μπαμπά είναι μοναδική, καθώς αντικρίζετε την Πύλο, με το Νιόκαστρο και όλο τον κόλπο του Ναυαρίνου στα πόδια σας.

Το όνομα Φανάρι έχει αποδοθεί στο Τσιχλί Μπαμπά λόγω του φάρου που βρίσκεται πάνω του και φωτίζει τις νυχτερινές διαδρομές των πλοίων. Ο φάρος, ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά το 1873, βρίσκεται στην άκρη της νήσου. Μπορείτε με προσοχή να περπατήσετε ανάμεσα στις πέτρες και τα θυμάρια και να βρεθείτε στην άλλη πλευρά του νησιού, αυτή που βλέπει στο Ιόνιο Πέλαγος για να θαυμάσετε τη θέα.

Αυτό που χαρακτηρίζει αυτό το μικροσκοπικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό νησάκι είναι το γεγονός ότι σε αυτό είναι θαμμένο το ταριχευμένο σώμα του φιλέλληνα ανιψιού του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Παύλου Μαρία Βοναπάρτη.

Σύμφωνα με την ιστορία, η σορός του νεαρού Βοναπάρτη -κρυφά από τους γονείς του το 1827 είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα προκειμένου να λάβει μέρος στον πόλεμο για την ανεξαρτησία των Ελλήνων- μετά τον θάνατό του σε ηλικία 19 ετών διατηρήθηκε επί τριετία σε ένα βαρέλι με ρούμι στη Μονή Αγίου Νικολάου Σπετσών, μέχρις ότου την παρέλαβε το Γαλλικό Ναυτικό.

Μετά την απελευθέρωση, το 1832, το ταριχευμένο σώμα του Παύλου Μαρία Βοναπάρτη ενταφιάστηκε σε μαυσωλείο στο νησί της Σφακτηρίας, κοντά στους Γάλλους ναύτες που έπεσαν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Απολαύστε το άγνωστο νησάκι της Πελοποννήσου από ψηλά, μέσα από τα πλάνα του youtuber haanity.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.