Ένα από τα πιο απόκοσμα και ταυτόχρονα εντυπωσιακά σημεία της χώρας συναντάται στο εναλλακτικό νησί της Νισύρου. Ο λόγος, φυσικά, για το περίφημο ηφαίστειό της, το οποίο μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και την Σαντορίνη συγκαταλέγονται στα ενεργά ηφαίστεια της Ελλάδας.

Το τοπίο άκρως επιβλητικό, δημιουργεί δέος στον επισκέπτη που θα βρεθεί εδώ, καθώς η εικόνα που αντικρίζει πατώντας πάνω στα ηφαιστειογενή πετρώματα μόνο εξωπραγματική φαντάζει.

Δύο ήταν οι εκρήξεις που σημειώθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, οι οποίες δημιούργησαν την σημερινή καλντέρα- σημείο αναφοράς για το μικρό νησί του Αιγαίου. Το ηφαίστειο λέγεται ότι εξερράγη το 1422, ενώ η πιο πρόσφατη έκρηξή του σημειώθηκε το 1888.

Ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου ονόματι «Πολυβώτης» έχει διάμετρο 260 μ. και βάθος 30 μ., ενώ στην περιοχή συναντώνται ακόμη πέντε νεότεροι κρατήρες, ο μεγαλύτερος των οποίων, γνωστός και ως «Στέφανος», έχει διάμετρο 30 μ. και βάθος, επίσης, 30 μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ηφαίστειο περιβάλλεται από καλντέρα μήκους 2.400 μ. και πλάτους 950 μ.

Τα διάφορα πετρώματα από τα οποία αποτελείται το ηφαίστειο είναι οι βασάλτες, δακίτες, ρυόλιθοι και ανδεσίτες, με ορισμένα από αυτά να έχουν χρησιμοποιηθεί και για την δημιουργία κτισμάτων όπως το Παλαιόκαστρο και το Καμπαναριό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, λίγο έξω από τα Νικιά.