Είναι ο κρυστάλλινος ποταμός της Ηπείρου και ένα από τα πιο καθαρά της Ευρώπης. Τι και αν το μήκος του φτάνει ίσα ίσα τα 15 χιλιόμετρα και είναι ένα από τους μικρότερους ποταμούς της Ελλάδας; Η φήμη του είναι τεράστια.

Είναι ο Βοϊδομάτης, με τα πεντακάθαρα και παγωμένα νερά του, αλλά και τις φυσικές ομορφιές που το περιβάλλουν, δημιουργώντας ένα σκηνικό απείρου φυσικού κάλλους.

Ο Βοϊδομάτης είναι ποτάμι του νομού Ιωαννίνων και παραπόταμος του Αώου. Πηγάζει από το φαράγγι του Βίκου και ενώνεται με τον Αώο στον κάμπο της Κόνιτσας. Τα καθαρά και πόσιμα νερά του έχουν σταθερή θερμοκρασία στους 4 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο, οπότε η βουτιά στο ποτάμι μένει αξέχαστη σε όποιον την τολμήσει.

Ο περίπατος στις όχθες του είναι εξαιρετική εμπειρία, καθώς ο περιηγητής περνά από μονοπάτια πνιγμένα στα πλατάνια και συναντά πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια. Μεταξύ των ομορφότερων μονότοξων γεφυριών είναι και το διάσημο γεφύρι της Κλειδωνιάς, στην έξοδο της χαράδρας του Βίκου, καθώς τα νερά του Βοϊδομάτη διασχίζουν μια από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας.