Είναι από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας και για πολλούς η ωραιότερη της Κρήτης. Είναι το Ρέθυμνο ο προορισμός που πρέπει να επισκεφτείς αν βρεθείς στην Κρήτη.

Το Ρέθυμνο δεν είναι απλά μια όμορφη πόλη και πολύ περισσότερο δεν είναι απλά μία πανεπιστημιούπολη. Είναι πολλά ακόμη. Είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, στην εποχή των Ενετών, στον παλιό φάρο, στα σοκάκια με τα σπίτια με τα οικόσημα. Είναι ένα κόσμημα, στεφανωμένο με την Φορτέτζα. Και είναι το μέρος, όπου σε κάθε γωνιά του ανταμώνουν το σήμερα με το χθες. Το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης με το παραδοσιακό, εκείνο που στέκει αγέρωχο να θυμίζει στο παρόν το ένδοξο παρελθόν.

Αυτό είναι το Ρέθυμνο, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και μία από τις αγαπημένες πολλών ταξιδιωτών που δεν χορταίνουν τις εικόνες που τους προσφέρει απλόχερα. Είναι χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ρίθυμνας, για την οποία υπάρχουν μαρτυρίες από τον 5ο – 4ο αιώνα π.Χ. Είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ελλάδας, με ενετικές οχυρώσεις που γειτονεύουν με τις ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, τα επιβλητικά σπίτια των Βενετών και τους πλακόστρωτους δρόμους.

Ασφαλώς «ορόσημο» της πόλης είναι η Φορτέτζα, το εκπληκτικό κάστρο του 16ου αιώνα, ενώ διασώζονται και οθωμανικά μνημεία, όπως το τέμενος του Βελί Πασά ή Μασταμπά και το τέμενος Νερατζέ, που ήταν κάποτε καθολικός ναός, στη συνέχεια έγινε τέμενος και σήμερα χρησιμοποιείται ως ωδείο.

Το βενετσιάνικο λιμάνι με τον φάρο ενθουσιάζει τους επισκέπτες, ενώ πίσω του βρίσκεται η ενετική Λότζια του 16ου αιώνα.