Ο Anthony Bourdain ήταν ένας από τους πλέον ωραίους και χαλαρούς τύπους της εποχής μας, διδάσκοντας όλους μας πως ο κόσμος δεν είναι τελικά και τόσο διαφορετικός, παρά τις μεγάλες του διαφορές.

Όταν δεν γεφύρωνε λοιπόν τα διατροφικά χάσματα των λαών, περιδιάβαινε την οικουμένη με τον ολότελα δικό του τρόπο, τον τρόπο του αμερικανού σεφ και ταξιδευτή…

Ταξίδευε, μην είσαι τουρίστας

«Κάνε τα πάντα αν πας στο Παρίσι», είχε πει σε συνέντευξή του στο Money, «μόνο μην ανέβεις στον Πύργο του Άιφελ». Γιατί; Γιατί αυτό είναι «θανάσιμο για την ψυχή σου»! Ο Bourdain συμβούλευε να αποφεύγουμε τα τουριστικά μέρη, τις μεγάλες ουρές και τα ταξίδια με γκρουπ, αλλά και τις «συμβουλές» που συναντάμε σε ταξιδιωτικές ιστοσελίδες.

Ζήσε το ταξίδι χωρίς να σκέφτεσαι την ασφάλεια και την καθαριότητα

Μη φτιάχνεις το πρόγραμμα με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, έλεγε ο περιπετειώδης ταξιδευτής που άφηνε τη ζωή να τον πάει στον επόμενο προορισμό. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time, είχε πει πως οι περισσότεροι ανησυχούν για πράγματα όπως η ασφάλεια και η καθαριότητα με τέτοιο τρόπο που περιορίζει δραστικά την ικανότητά τους να βιώσουν νέα πράγματα.

Μη διαβάζεις ταξιδιωτικούς οδηγούς

Έλα σε επαφή με πραγματικές εμπειρίες ανθρώπων, έλεγε, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για τον ταξιδιώτη να αποκτήσει μια γενική αίσθηση για τον προορισμό του. Σε συνέντευξή του στο Shermans Travel είχε προσθέσει μάλιστα πως καλός τρόπος είναι και η λογοτεχνία.

Ο Bourdain απέρριπτε τους τουριστικούς οδηγούς και καλούσε όλους να διαβάζουν βιβλία για το μέρος που σκοπεύουν να επισκεφτούν: «Πρώην πράκτορες, υπάλληλοι μη κυβερνητικών οργανώσεων. Δεν έχει σημασία πόσο παλιό είναι το βιβλίο, θα σου δώσει μια αίσθηση του πώς μυρίζει ένα μέρος, πώς το νιώθεις, τα περίπλοκά του, τις μικρές του ενοχλήσεις και τις απολαύσεις του».

Ας θες να περάσεις πραγματικά καλά, ξέχνα τις μεγάλες πόλεις

Αν υπάρχει κάτι που ξέρουμε αναμφίβολα για τον Anthony Bourdain, αυτό είναι το γεγονός ότι λάτρευε να πάει οπουδήποτε και με οποιονδήποτε. Ένιωθε εξίσου άνετα σε πολυτελή ξενοδοχεία και τρώγλες της κακιάς ώρας, μιας και η ταξιδιωτική του φιλοσοφία εδραζόταν πάντα στην αυθεντική εμπειρία. Κι έτσι συμβούλευε να επιλέγουμε δρόμους απάτητους και μοναχικούς, πηγαίνοντας εκεί που δεν πάνε οι πολλοί…