Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται το ποσοστό ικανοποίησης των επιβατών κρουαζιέρας που το 2018 επισκέφθηκαν τα Χανιά, σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η συγκεκριμένη έρευνα που παρουσιάστηκε απόψε στα Χανιά επιβεβαιώνει στοιχεία και άλλων ερευνών σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ικανοποίηση για τις καιρικές συνθήκες που συναντούν οι επισκέπτες, για το περιβάλλον, για τη συμπεριφορά των ντόπιων και κυρίως για το αίσθημα ασφαλείας που αποκομίζουν.

Στον αντίποδα στην έρευνα καταγράφονται παρατηρήσεις για την κατάσταση των δρόμων και το κυκλοφοριακό.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καταδεικνύουν επίσης ότι οι επισκέπτες κρουαζιέρας είναι μεγαλύτερης ηλικίας από τους κλασικούς επισκέπτες του καλοκαιριού και υψηλότερου εισοδήματος.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας ο μέσος όρος ηλικίας των επισκεπτών είναι τα 58 έτη.

Σε ποσοστό 40% το οικογενειακό τους εισόδημα είναι πάνω από 60.000 ευρώ.

Το μέσο κόστος των αγορών είναι 40 ευρώ και αφορά αγορές αναμνηστικών και τοπικών προϊόντων με το 73% των επισκεπτών κρουαζιέρας να πραγματοποιούν αγορές.

Σε ποσοστό 86% οι επισκέπτες της κρουαζιέρας επιλέγουν ταβέρνες και καφετέριες, ενώ ένα ποσοστό 22% συμμετέχει σε οργανωμένες εκδρομές.

Το συνολικό ποσοστό ικανοποίησης για την παραμονή τους στα Χανιά είναι 95,2%, ενώ το 88% επισκέπτεται για πρώτη φορά τα Χανιά.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, καθώς καταγράφεται ένα θετικό κλίμα από τους επισκέπτες, ωστόσο θα πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές με δεδομένο ότι η κρουαζιέρα παρουσιάζει στα Χανιά ανοδικές τάσεις» τόνισε σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Δημήτρης Μπουντρογιάννης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων, τον Δήμο Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων.

Το τελικό δείγμα αποτελείται από 609 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν στο λιμάνι της Σούδας το διάστημα Μάιος – Οκτώβριος 2018, καθώς και από 57 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν στο ενετικό λιμάνι Χανίων.