Το ανεξήγητο μυστήριο των δρακόσπιτων της Εύβοιας

Μύθοι και θρύλοι αιώνων στις συναρπαστικές «κατοικίες των δράκων» - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:21
02/05/2018
Το ανεξήγητο μυστήριο των δρακόσπιτων της Εύβοιας
10
loading

Είναι αναμφίβολα το πιο μυστηριώδες ορόσημο της Εύβοιας. Οι μεγαλιθικές κατασκευές, τα περίφημα δρακόσπιτα, εξακολουθούν να προκαλούν εντύπωση, τόσο με την εξαιρετική κατασκευή τους όσο και με το άλυτο στους αιώνες μυστήριό τους.

Δρακόσπιτα ονομάστηκαν για να εξηγηθεί το μέγεθος και η τοποθεσία τους- και τα δύο παραπέμπουν σε κατοίκους που δεν ήταν άνθρωποι. Κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η απόκρημνη θέση τους, που επιτρέπει όμως «εποπτεία» της ευρύτερης περιοχής τους. Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μέτρα.

Εντοπίζονται κυρίως στη Νότια Εύβοια, και κάποια στην κεντρική. Συνολικά είναι πάνω από είκοσι και πιο γνωστά είναι εκείνα κοντά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας της Όχης.

Παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς κατασκευάστηκαν, αν και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, χρονολογούνται από τον 7ο έως τον 2ο π.Χ. αιώνα. Άγνωστος παραμένει και ο… κατασκευαστής τους, τεχνίτης επιδέξιος, που έστησε τις παράξενες κατασκευές χωρίς κανένα συνδετικό υλικό, ή μάλλον με μοναδικό «συνδετικό υλικό» το βάρος τους. Πρόκειται ουσιαστικά για τεράστιες πέτρες, τοποθετημένες έτσι, ώστε να μην χρειάζεται κανένα είδος συνδετικού υλικού. Για τη στέγη τους χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες βαριές πλάκες σε στρώσεις, που δημιουργούν κάτι σαν πυραμίδα. Στο δρακόσπιτο της Όχης εντοπίζονται και παράθυρα.

Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές της ιστορίας τους, ήταν ιερά αφιερωμένα στον Δία και την Ήρα. Άλλες εικασίες κάνουν λόγο για φυλάκια και καταφύγια λατόμων.

Η γκρίζα πέτρα τους, η εντυπωσιακή κατασκευή τους, οι εικασίες και οι μύθοι που τα συνοδεύουν, συντηρούν άλυτο το μυστήριό τους και ολοζώντανο τον θρύλο τους.

ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ ΕΥΒΟΙΑ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Καλαλούγκας Βασίλης

  Η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φωτογραφία δεν απεικονίζουν το Δρακόσπιτο της Όχης αλλά το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται 200μ δυτικά απο το αρχαίο κτίσμα.

 2. avatar Που είναι το ανεξήγητο και το μυστήριο; (3)

  α, και πριν αρχίζουμε να γράφουμε τα δικά μας, ρίχνουμε και μια ματιά στη βιβλιογραφία. Δόξα τω Θεώ υπάρχουν επιστημονικά άρθρα ανεβασμένα στο ιντερνετ σαν κι αυτό
  http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/42-9.pdf

 3. avatar Που είναι το ανεξήγητο και το μυστήριο; (2)

  Κοίτα η εποχή του χαλκού στην Ελλάδα ξεκινάει περίπου τον 11 αι. πΧ.
  Η εποχή του χαλκού πολύ νωρίτερα.
  τα εργαλεία της εποχής δεν διαφέρουν πολύ από τα σημερινά κοινά εργαλεία. Τα σφυριά, οι ματρακάδες, καλέμια πολλών ειδών υπήρχαν, από πολύ παλιά. Τα μεγάλα κομμάτια τα αποσπούσαν με μεταλικές σφήνες (όπως έκαναν μέχρι σχετικά πρόσφατα)
  Ο σχιστόλιθος είναι μαλακός λίθος, αν πας και εσύ με ένα κατσαβίδι θα αποσπάσεις κομμάτι ευκολά. Τα νερά τρέχουν στην ίδια πάντα κατευθηνση και μπορεις να αποσπάσεις μεγάλο κομμάτι.
  Φυσικά και υπήρχαν ανυψωτικά μηχανήματα. Τα τρίσπατα τα πεντάσπαστα και τα εφτάσπαστα δουλεύαν με την λογική του βαρούλκου. (πολλαπλά καρούλια που οταν τραβάς με τα χερια η δύναμη πολλαπλασιάζεται. Το βαρούλκο), αν πας σε σημερινό εργοτάξιο θα το δεις να δουλεύει σε χώρους που δν μπορει να πάει γερανός, και σε διαβεβαιώ οτι ένα άτομο τραβώντας αλυσιδες αναμεσα στα καρούλια μετακινεί τόνους.

 4. avatar Που είναι το ανεξήγητο και το μυστήριο;

  Απο συνομοσιολογία άλλο τίποτα εδω μέσα.
  Οι κατασκευές έγιναν με τοπικό λίθο όπως βλέπουμε από περιβάλλον. Πρόκειται για σχιστόλιθο που σου επιτρέπει να αποσπάσεις μεγάλα κομμάτια λίθου σχετικά εύκολα (όποιος έχει πάει στην Άνδρο θα έχει δει πολλες τέτοιες κατασκευές). Εύκολη επίσης ήταν και η μεταφορά αυτών των λίθων αφού δεν χρειάστηκε να διανήσουν μεγάλες αποστάσεις.
  Επίσης δεν έχουν και τόσο μεγάλο βάρος όσο ισχυρίζεστε. Τα επιστύλια και οι σφόνδυλοι του Παρθενώνα έχουν πολλαπλάσιο βάρος. Για να μην πούμε για τα μυκηναϊκά τείχη που το βάρος της κάθε πέτρας ήταν υπερπολλαπλάσιο.
  Τώρα για το μέγεθος των κατοικιών που είναι τόσο μεγάλο (από 5 έως 13 μέτρα (:) αλήθεια δεν αποσαφηνίζετε τι διαστάσεις είναι αυτές; μήκος; πλάτος ύψος;), τότε τα σπίτια που ζούμε τι είναι;
  Απλά να διασαφηνίσω, γιατί η κλίμακα αποκρύπτεται τεχνηέντως (θα μπορούσε ας πούμε να υπάρχει ένας άνθρωπος δίπλα για να συγκρίνουμε), ότι το μέγεθος μιας πόρτας που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι μικρότερη από μια σημερινή πόρτα εισοδου.

  1. avatar Πηγαινε

   εσυ και φτιαξε ένα με εργαλεία εκεινης της ΕΠΟΧΗΣ και μετα ελα να συζητήσουμε εξυπνακια της ΟΚΑΣ .....!!!!!!!!!!

 5. avatar Theoulis

  και μετά ήρθαν οι βάρβαροι και έκαναν το ένα από αυτά εκκλησία...

  1. avatar Βασίλης Καλαλούγκας

   Η δεύτερη, τρίτη και τέταρτη φωτογραφία δεν απεικονίζουν δρακόσπιτο, αλλά το ερειπωμένο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται 200μ δυτικά του Δρακόσπιτου της Όχης.

   1. avatar Theoulis

    Αν δεν είναι δρακόσπιτο ή δεν έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από τα προϊστορικά μνημεία, τότε έκανα λάθος. Αλλά το άρθρο μιλάει για δρακόσπιτα και δείχνει πάρα πολλές φωτογραφίες με ένα πέτρινο κατασκεύασμα με ένα σταυρό... Λογικό είναι να υποθέσω ότι οι βάρβαροι που στην ιστορία τους περηφανεύονται ότι έχουν καταστρέψει πολλά μνημεία σε όλη τη μεσόγειο έκαναν ζημιά και σε αυτό το σημείο.

    1. avatar Βασίλης Καλαλούγκας

     Έχεις δίκιο φίλε μου να απορείς, είναι όμως όπως το γράφω, καθώς έχω εκδώσει το μοναδικό φωτογραφικό λεύκωμα για τα δρακόσπιτα της Εύβοιας το 1998 με τίτλο \"Στα Σέντια των Δράκων\". Ιστορικός δεν είμαι ( είμαι φωτογράφος) και οι όποιες πληροφορίες βασίζονται στις εργασίες του καθηγητού του ΑΠΘ Νικολάου Μουτσόπουλου και του ερευνητή Θεόδωρου Σκούρα. Το μοναστήρι του Πρ. Ηλία χτίστηκε μάλλον τον 19ο αι. κατα το πρότυπο των δρακόπιτων και εγκαταλείφθηκε πριν μερικές δεκαετίες. Τα τελευταία 15 χρόνια είμαι μόνιμος κάτοικος της περιοχής και τα επισκέπτομαι πολύ τακτικά.

  2. avatar Πριν διαβάσω το σχόλιό σου

   αυτό έκανε εντύπωση και σε εμένα και ας είμαι χριστιανός. Ποιος κάφρος πήγε και μετέτρεψε ένα αρχαιολογικό εύρημα σε χώρο θρησκευτικό;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει