Τι συμβαίνει όταν ένας σεφ έχει ταλέντο και στην φωτογραφία, ενώ τρέφει απέραντη αγάπη για την θάλασσα; Γράφει η Νάντια Μασσαχού Ο Γιάννης Γαβαλάς, σεφ του Bakalo στην Μύκονο, αποδεικνύει έμπρακτα την αγάπη του για την ελληνική πρώτη ύλη, την αυθεντικότητα στην μαγειρική αλλά και την λατρεία του για την κουλτούρα των Κυκλάδων, μέσα από την κουζίνα του, στο μοναδικό εστιατόριο της Χώρας όπου μπορεί κανείς να δοκιμάσει κυκλαδίτικες γεύσεις. Φέτος, για δέκα ημέρες -από 1 έως 10 Ιουνίου- εκφράζει αυτή του την αγάπη με έναν διαφορετικό τρόπο. Μια προσωπική έκθεση φωτογραφίας με υλικό που ο ίδιος συλλέγει περίπου πέντε χρόνια και αφορά στον εντυπωσιακό βυθό της Μυκόνου αλλά και κάποιες πραγματικά άγνωστες στο ευρύ κοινό παραλίες. Τον συναντήσαμε στο νησί των Ανέμων, μας παραχώρησε μέρος του σπάνιου  υλικού του και μας εξήγησε γιατί δεν πρέπει να χάσουμε την έκθεση Mykonos Under the Surface. «Η έκθεση ονομάζεται ” MYKONOS UNDER THE SURFACE ” και είναι μια Smartphone Photography Exhibition. Ο επισκέπτης θα δει φωτογραφίες από το βυθό τριάντα τουλάχιστον  παραλιών της Μυκόνου τραβηγμένες με κινητό τηλέφωνο . Η σχέση μου με την φωτογραφία είναι μια σχέση αμιγώς ερασιτεχνική. Μια σχέση όμως απολαυστική, αναζωογονητική που με χαλαρώνει.

kapari2
‘Αγιος Στέφανος
Αφορμή για την ενασχόληση με την φωτογράφιση του βυθού της Μυκόνου ήταν το Sony smartphone μου που είχε ”προδιαγραφές” αδιαβροχοποίησης – σε άλλες συνθήκες βέβαια- και το οποίο άντεξε μια ολόκληρη σεζόν να με συνοδεύει στο βυθό. Από τότε έχω αλλάξει (θυσιάσει) άλλα τρία για χάρη του. Τα  εκτιθέμενα έργα είναι μοναδικά, ενώ τα προβαλλόμενα στην οθόνη που θα υπάρχει στον χώρο, θα μπορούν να τυπωθούν-αναπαραχθούν μόνο στον περιορισμένο αριθμό των 3 αντιτύπων ανά φωτογραφία σε όποια επιλεγμένη τεχνική. Στην έκθεση σαφώς θα έχει κάποιος την επιλογή αν θέλει να αγοράσει έργα.
gavalas
Ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς
Σίγουρα έχω αντικρίσει και ζήσει μαγευτικά σκηνικά στο βυθό της Μυκόνου, δεν είναι εύκολο να απομονώσω κάποιο…να κολυμπάς στην Ελιά μαζί με ένα κοπάδι Αθερίνα…να συναντάς στον Άγιο Στέφανο μια πολύχρωμη μέδουσα…να βρίσκεις στο Φωκό και να παίζεις με ένα χταπόδι….ή να κολυμπάς χάραμα στην Κάπαρη με την απόλυτη νηνεμία σε ένα γαλάζιο πέπλο…Τι να πρωτοδιαλέξεις;;;».
fragia5
Φραγκιά
agiosstefanos_2
Άγιος Στέφανος
kalafatis1
Καλαφάτης
kato_tigani1
Κάτω Τηγάνι
mykonos1 Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com Φωτογραφίες: Γιάννης Γαβαλάς