«Έσπασε τα κοντέρ» ο ελληνικός τουρισμός το 2016

Οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν τα 27,5 εκατομμύρια


ΤΑΞΙΔΙΝΕΑ
13:22
20/01/2017
«Έσπασε τα κοντέρ» ο ελληνικός τουρισμός το 2016
7
loading

Έσπασε όλα τα ρεκόρ των αφίξεων εφέτος ο ελληνικός τουρισμός, με το «κοντέρ» να ξεπερνάει τα 27,5 εκατομμύρια τουρίστες που επισκέφτηκαν για διακοπές την Ελλάδα το 2016, νούμερο που πόρρω απέχει από τις εκτιμήσεις της μελέτης της MacKinsey, την οποία είχε παρουσιάσει ο Συνδέσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) το 2013 στο 12ο Συνέδριο, όταν γινόταν λόγος για διεθνείς αφίξεις από 22 έως 24 εκατομμύρια το 2020.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης υπογράμμισε, ότι ο σύνδεσμος έπεσε μέσα την προηγούμενη χρονιά στις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη των αφίξεων το 2016, αφού όπως είπε «πέσαμε μέσα σε ό,τι αφορά το επιπλέον 1,5 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2015 και έτσι οι διεθνείς αφίξεις, αεροπορικές, οδικές και επισκέπτες κρουαζιέρας έφτασαν τα 27,5 εκατομμύρια τουρίστες το 2016.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ανδρεάδης εξήγησε, ότι το νούμερο των τριάντα και πλέον εκατομμυρίων αφίξεων, που γίνεται με την πρόσθεση των στοιχείων από τις αεροπορικές, οδικές και αφίξεις κρουαζιέρας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν είναι ενδεικτικό των πραγματικών αφίξεων, υπογραμμίζοντας ότι «2,5 εκατομμύρια οδικές αφίξεις αφορά Βούλγαρους, Σκοπιανούς και Αλβανούς που πηγαινοέρχονται για εργασία στην Ελλάδα».

Ο κ. Ανδρεάδης εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νέα τουριστική χρονιά, καθώς τα πρώτα μηνύματα από τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς σε όλες σχεδόν τις αγορές δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό παρατηρούνται μονοψήφια και διψήφια ποσοστά ανόδου. Αυτές οι κρατήσεις υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς γίνονται σε μια περίοδο που οι τιμές που προσφέρονται είναι χωρίς εκπτώσεις και προϊδεάζουν θετικά για αύξηση των εσόδων το 2017 σε σχέση με το 2016. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ συνιστά προσοχή στις υπερβολές για κρατήσεις πάνω από 40% στη γερμανική αγορά, καθώς όπως είπε, πρόκειται για μικρό δείγμα.

Ο Κ. Ανδρεάδης, πάντα σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο να επενεξετάσει το ζήτημα του τέλους διανυκτέρευσης για το 2018, υπογραμμίζοντας ότι τα 75 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί, μπορούν να προκύψουν με την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης το δίμηνο της υψηλής τουριστικής ζήτησης Ιουλίου-Αυγούστου. Όπως εξήγησε θα είναι άδικη η επιβολή καθ' όλη τη διάρκεια του έτους πλήττωντας και περιοχές χαμηλής τουριστικής ζήτησης.

Τονίζεται τέλος ότι ο νέος στόχος του ΣΕΤΕ μέχρι το 2021, όπως αυτός οριοθετήθηκε σε μελέτη της PwC, που παρουσιάστηκε από το βήμα του 15ου Συνεδρίου του ΣΕΤΕ, οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 34,8 εκατομμύρια και τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία από τις διεθνείς αεροπορικές και οδικές αφίξεις στη χώρα το 2016, που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων οι αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 9%. Το 2017 σε απόλυτα νούμερα οι αφίξεις ανήλθαν στα 16,87 εκατομμύρια έναντι 15,47 το 2015. Την ίδια στιγμή οι οδικές αφίξεις, όπως αναφέρουν τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, «πάτησαν γκάζι» το τελευταίο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 12,047 εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει αύξηση 0,6% σε σχέση με τα 11,97 εκατ. του 2015.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 καταγράφεται και ρεκόρ επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια της χώρας, καθώς οι επιβάτες που διακινήθηκαν το δωδεκάμηνο του 2016 άγγιξαν τα 53,6 εκατομμύρια καταγράφοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το 2015.

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων προκύπτει πως ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών το δωδεκάμηνο του 2016 έφθασε τους 53.637.249 παρουσιάζοντας αύξηση 9,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 κατά το οποίο είχαν διακινηθεί 48.811.600 επιβάτες.

Όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων στα ελληνικά αεροδρόμια ανήλθε στις 461.161 (από τις οποίες 189.710 εσωτερικού και 271.451 εξωτερικού) παρουσιάζοντας αύξηση 3,8% (+1,2% στις πτήσεις εσωτερικού και +5,7% στις πτήσεις εξωτερικού), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 οπότε είχαν πραγματοποιηθεί 444.249 πτήσεις.

Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΥΠΑ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς που μας πέρασε, το αεροδρόμιο που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης διακίνησης επιβατών για το δωδεκάμηνο του 2016, δηλαδή στην κατηγορία των αεροδρομίων με επιβατική κίνηση άνω των 4 εκατ., είναι το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με άνοδο 13,3%. Στην μεσαία κατηγορία, δηλαδή αεροδρόμια που διακινούν από 1 έως 4 εκατ. επιβάτες ετησίως, την πρωτιά πήρε το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, με ποσοστό αύξησης 14,4%, ενώ στην αμέσως επόμενη κατηγορία, δηλαδή αεροδρόμια που διακινούν έως 1 εκατ. επιβάτες τον χρόνο, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση επιβατών είχε το αεροδρόμιο της Πάρου με ποσοστό 72,2%.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Kriton_5

  Φίλε μου ξέρω τι μού γίνεται,σε 9 εταιρείες κρουαζιερόπλοιων μπαίνω σε 24 λιμάνια διεθνώς και στο ΜΙΑ,με το νεράκι των 50σεντς και τα μαγνητακια πού ανέφερα θέλω να δώσω το χαρακτηριστικό Πού έχουν οι πελάτες αυτοί,αφηνουν ψίχουλα,μετρημένα ανά κεφάλι,γιατί οι μεγάλοι τού χώρου με 1500-4000 χωριτικοτητα,όχι ο λουις και οι λοιποί μικροί,παίρνουν - φερνουν τα πάντα από έξω,ακόμα και το εμφιαλωμένο νερό πού είναι τζάμπα εδώ.Για να μείνει κάτι περισσότερο από τα ψιλά χρειάζεται να γίνει βάση ο Πειραιας ,Ίσως κάποια μέρα γίνει,θα δούμε.Αν ποτέ έχεις την ευκαιρία,μίλα με επιβάτες η πληρωμα να σού πούνε την άποψή τους για τις πόλεις Αθήνα και Πειραιά.Στα υπόλοιπα ελληνικά λιμάνια ,πχ Κέρκυρα μονά ζυγα τού αχόρταγου ,της λαντζας τού λεωφορείου είναι. ,Τα χοντρά Θέλουμε,δεν γεμίζει αλλιώς,μισό τρις χρωστάμε.Ευχαριστώ

 2. avatar Θανασης1.

  ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΡΑΧΙΌΛΙΟΎ, ΤΩΝ ΦΤΗΝΙΑΡΗΔΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ ΤΩΝ 12 € ΤΟ ΔΙΚΛΙΝΟ, ΤΩΝ[...] ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΕΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΆΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ. ΕΥΤΥΧΏΣ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΚΆΠΟΙΕΣ ΕΞΑΙΡΈΣΕΙΣ.

  1. avatar Caps Lock

   Τέρμα αριστερά, στην μέση του πληκτρολογίου.

 3. avatar Kriton_5

  Βάζουν και τούς τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια,ενα νεράκι 50 σεντς ,Ίσως ένα μαγνήτη 1-2 € για το ψυγείο τους και φυσικά ο ποιό τυχερός από όλους...ο αχόρταγος..........στον Πειραιά πού δεν τούς προλαβαίνει,,,,,είναι το συνάλλαγμα πού αφήνουν,,,Και είναι πολλοί τέτοιοι απο τα 27 εκατομμύρια,,,γι'αυτό δεν μένει τίποτα...

  1. avatar Mixakick

   ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ και δεν ξερεις τι σου γινεται. Τυγχανει να ειμαι συνιδιοκτητης και σε εταιρια που δινουμε εφοδια σε πλοία. Το τι οπωροκηπευτικο το τι κοτοπουλο και γενικα το τι προιοντα προμηθευουμε τα κρουαζιεροπλοια δεν μπορεις να φανταστεις. Ξερεις λεφτα δεν ειναι μονο αυτα που ξοδευει "Αμεσα" ο τουριστας τα οποία δεν ειναι ποτε ενα νερακι ειναι πολυ περισσοτερα πχ εκδρομες που κανει σε ΕΛΛΗΝΙΚΑ μνημεια και με ΕΛΛΗΝΙΚΑ λεωφορεια κλπ κλπ...
   Ειναι καλο μερικες φορες να το βουλωνουμε οταν δεν ξερουμε.

   1. avatar ……..

    Ελληνας και να μην ξέρει?? τα πάντα?? για όλα??? δεν υπάρχει τέτοιος φίλε.

 4. avatar αν σκεφτείς ότι

  μόνον η ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι έχει πάνω από 11 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, άρα σίγουρα μπορούμε και καλύτερα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει