Ταπεινή και εμπνευσμένη από τις τράπεζες των ιερών αθωνικών μονών αλλά και το λιτό μοναστικό βίο ήταν η θεματική ενότητα του KOUZINA 2016 με τίτλο «Η Μοναστηριακή Κουζίνα», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του γαστρονομικού φεστιβάλ και ήταν αφιερωμένη στις επιρροές της προαθωνικής χερσονήσου από την Ιερή Πολιτεία. Κατά τη διάρκειά της δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη χαρτογραφημένων προσκυνηματικών διαδρομών της ανατολικής Χαλκιδικής μέσω διεξαγωγής θρησκευτικών γαστριμαργικών δρώμενων σε πανέμορφα και ιστορικά ξωκκλήσια του προορισμού, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα του Αγίου Όρους, ενώ τα γεύματα και οι περίπατοι ανάμεσα σε βυζαντινούς χώρους και σε καταστήματα με αγιορείτικα προϊόντα άφησαν για μία ακόμη χρονιά τις καλύτερες εντυπώσεις. Η ενότητα ξεκίνησε από την Ουρανούπολη και ήταν αφιερωμένη στα μοναστηριακά προϊόντα, δηλαδή στον οίνο, το λάδι, το μέλι, τις ελιές, τις κρέμες, τα σαπούνια αλλά και στα μοναστηριακά κοσμήματα. Επισκέπτες από ολόκληρη την Ευρώπη περιπλανήθηκαν για τρία ολόκληρα απογεύματα στα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, εναλλάσσοντας τις πολιτιστικές / θρησκευτικές επισκέψεις με γευστικές δοκιμές στα εμπορικά καταστήματα του οικισμού.
- Η αρχαιοελληνική κουζίνα,
- Η ευλογία του αγιορείτικου κόλπου,
- Η μοναστηριακή κουζίνα,
- Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων,
- Η μεσογειακή κουζίνα.
Η δύναμη και η επιτυχία βέβαια του ετήσιου θεσμού στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους του, οι οποίοι συμμετέχουν καθολικά στις δραστηριότητες της διοργάνωσης, συνθέτοντας έναν πολύ ισχυρό ιστό επικοινωνίας και δημιουργίας.