Ο μυστηριώδης «Λόφος των σταυρών» στη Λιθουανία

Δείτε φωτογραφίες και τι συμβολίζει


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
8:53
02/03/2016
Ο μυστηριώδης «Λόφος των σταυρών» στη Λιθουανία
1
loading

Πρόκειται για ένα από τα πιο μυστηριώδη μέρη του κόσμου. Ο «Λόφος των σταυρών» (Hill of Crosses) βρίσκεται στη Λιθουανία κοντά στην πόλη Σιαουλιάι και συγκεκριμένα δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από αυτήν. Πρόκειται για ένα λόφο με σταυρούς και άλλα ιερά αντικείμενα που αποτελεί έναν τόπο ιερό για τους Λιθουανούς.

Η ακριβής προέλευση αυτής παράδοσης, του να αφήνουν δηλαδή οι άνθρωποι τα συγκεκριμένα σύμβολα της πίστης σε αυτό το σημείο είναι αβέβαιη και πιστεύεται ότι οι πρώτοι σταυροί τοποθετήθηκαν στο σημείο μετά την εξέγερση του 1831. Πρόκειται για εκατοντάδες χιλιάδες σταυρούς που σίγουρα προκαλούν εντύπωση και δέος σε όποιον επισκέπτεται το σημείο και βλέπει το θέαμα από κοντά. Με την πάροδοτων ετών οι σταυροί που αφήνονταν στο σημείο άρχισαν να αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και υπολογίζεται ότι το 1900 υπήρχαν εκεί περίπου 130 σταυροί ενώ 90 χρόνια μετά, δηλαδή το 1990 έφτασαν περίπου τους 55.000.

Από το 1918 η περιοχή έγινε τόπος προσευχής για ειρήνη για τους Λιθουανούς, για την ελευθερία τους και για τους αγαπημένους τους που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των πολέμων. Η περιοχή ωστόσο απέκτησε ιδιαίτερη σημασία, κατά την περίοδο 1944-1990, διάστημα κατά το οποίο οι Λιθουανοί συνέχιζαν να εναποθέτουν τα αφιερώματά τους και τους σταυρούς στον ιερό λόφο, διαδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την αφοσίωση και την πίστη τους στην εθνική τους ταυτότητα και στην κληρονομιά τους.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν προσπάθειες να ισοπεδωθεί το σημείο τουλάχιστον τρεις φορές από τους Σιοβιετικούς, σύμφωνα με αναφορές, ωστόσο διατηρήθηκε και με το πέρασμα των ετών άρχισαν να συγκεντρώνονται στο σημείο όχι μόνο σταυροί αλλά και εικόνες με τον εσταυρωμένο και άλλα ιερά αντικείμενα δημιουργώντας κυριολεκτικά έναν ιερό λόφο. Υπήρχαν ακόμη και φήμες ότι είχε προγραμματιστεί η κατασκευή ενός φράγματος στον κοντινό ποταμό Kulve, έτσι ώστε ο λόφος να εξαφανιστεί.

Οι σημερινές εικόνες από τον ιερό λόφο των σταυρών είναι εντυπωσιακές και ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια πόσοι είναι οι σταυροί και τα προσκυνήματα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 100.000. Εξίσου εντυπωσιακό είναι ότι το μέγεθος αλλά και το υλικό από τα οποία είναι κατασκευασμένοι σταυροί ποικίλουν με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η μυστηριακή εικόνα που προκαλεί δέος. Τον Σεπτέμβριο του 1993 μάλιστα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος B' επισκέφτηκε την περιοχή, ανακηρύσσοντάς τον λόφο με τους σταυρούς τόπο ελπίδας, ειρήνης, αγάπης και θυσίας.

Δείτε φωτογραφίες…

cross000 cross01 cross02 cross03 cross04 cross05 cross06 cross07 cross08 cross09 cross10 cross11

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar αχ λουλιτσα

    μια και δε γινεται να παρκαρεις το σταυρο που κουβαλας ....
    παρκαρε μια ρεπλικα,
    το ιδιο είναι..........

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει