Δουβλίνο, Άμστερνταμ και Λισαβόνα βρίσκονται -μεταξύ άλλων- στους νέους προορισμούς εξωτερικού της Aegean για το 2016. Οι πτήσεις για τις τρεις πρωτεύουσες χωρών ξεκινούν μέσα στο επόμενο έτος. Τι καλύτερο από το να κλείσεις από τώρα τα εισιτήριά σου;

Δουβλίνο: Στη χώρα των θρύλων και των ξωτικών

dublin

Τι κοινό έχουν ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Σάμιουελ Μπέκετ, ο Τζέιμς Τζόυς, η μπίρα Guinness και το ουίσκι Jameson; Έλκουν την καταγωγή τους από μία πόλη, το Δουβλίνο, η οποία, αν και ιδρύθηκε ως κέντρο για το εμπόριο σκλάβων των Βίκινγκς, σήμερα παραπέμπει σε μια σύχγρονη δυτική πολιτιστική μητρόπολη.

Και αν το Δουβλίνο σας παραπέμπει μόνο σε ιρλανδέζικες παμπ, μπιρογνωσίες μέχρι τα χαράματα, παραδοσιακούς ιρλανδέζικους χορούς και μπαλάντες ή μόνο σε ιστορίες με θρύλους και ξωτικά, μάλλον είστε από εκείνους, που έχουν μια στενή μόνο γνώση της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας. Αυτήν που κινείται πέριξ της περιοχής Temple Bar, όπου όντως μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα ποτήρι μπύρα, υπό τη συνοδεία ζωντανής ιρλανδέζικης μουσικής, σε ένα από τα πολύβουα μπαρ. Το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής στο Δουβλίνο βρίσκεται στη νότια πλευρά της όχθης του ποταμού Λίφεϋ. Πρόκειται για μια περιοχή του Δουβλίνου, που διατηρεί ζωντανό τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της πόλης, με στενά σοκάκια και μεσαιωνικά κτίρια, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός μικρών μουσικών σκηνών.

Για τον μυημένο ταξιδιώτη, μια ξενάγηση στο Δουβλίνο δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει μια βόλτα από το παλιό Τελωνείο, αυτό το αριστούργημα του 18ου αιώνα, ένα πέρασμα από το περίφημο κολέγιο της Αγίας Τριάδας, μια εκτενή επίσκεψη στους θησαυρούς του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην Εθνική Πινακοθήκη και στο Ιρλανδικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Η περιήγηση στο Δουβλίνο δεν μπορεί να είναι πλήρης αν δεν περιλαμβάνει την Εθνική Πινακοθήκη, το Κάστρο του Δουβλίνου, τον Άγιο Πατρίκιο και το  φημισμένο κολέγιο Trinity, όπου τα βλέμματα προσελκύει το ιστορικό Book of Cells. Της προσοχής του ταξιδιώτη αξίζει και μια ματιά στο γλυπτό The Spire, μια χαλύβδινη «βελόνα» ύψους 120 μ., που αποτελεί το σύμβολο του Δουβλίνου και υπήρξε το υψηλότερο γλυπτό του κόσμου.

Εννοείται ότι η περιήγησή μας στο Δουβλίνο είναι ημιτελής χωρίς μια διεξοδική επίσκεψη στο μεγαλύτερο αστικό πάρκο της Ευρώπης, το Phoenix Park. Και φυσικά μια στάση στο  αποστακτήριο ουίσκι της Jameson και στις εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας  Guinness, αλλά και στο St. Stephen’s Green, που συνορεύει με την οδό Grafton, τον πιο γνωστό εμπορικό δρόμο του Δουβλίνου.

Μην φύγετε από το Δουβλίνο αν δεν δοκιμάσετε τα τοπικά πιάτα, όπου πρωταγωνιστούν η πατάτα και τα θαλασσινά.

Μπορείτε λοιπόν σήμερα κιόλας να επισκεφτείτε το site της Aegean, να κλείσετε τα εισιτήριά με την πιστωτική/χρεωστική κάρτα σας –χωρίς επιπλέον χρεώσεις, και να εξασφαλίσετε θέση στην απευθείας πτήση από Αθήνα προς την θρυλική ιρλανδική πρωτεύουσα για ένα ταξίδι γευσιγνωσίας και ιστορίας μαζί!

Φύγαμε για Άμστερνταμ

amsterdam

Κλείσε τα μάτια και φέρε στο μυαλό σου το Άμστερνταμ! Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό; Γραφικά καταπράσινα κανάλια, ανεμόμυλοι, τα πανταχού παρόντα ποδήλατα, το τυρί edam, αλλά και το φημισμένο Red Light District και τα coffee shops. Παραδέξου το, θα ήθελες να βρίσκεσαι εκεί αυτή τη στιγμή!

Η πόλη αυτή παρά το μικρό της μέγεθος κρύβει πληθώρα θησαυρών για κάθε επισκέπτη, ανεξαρτήτου ηλικίας ή γούστου και είναι ιδανική τόσο για ταξίδι με φίλους όσο και για ταξίδι με ολόκληρη την οικογένεια. Ξέρει να ικανοποιεί τον τουρίστα που αγαπά την τέχνη και τον πολιτισμό αλλά και εκείνον που έχει αδυναμία στη διασκέδαση και την έντονη νυχτερινή ζωή.

Πλειάδα καφετεριών και μπαρ, εστιατορίων και φούρνων, πάρκων και μοναδικής αρχιτεκτονικής κτιρίων βρίσκονται στη διάθεσή του επισκέπτη για να τα ανακαλύψει, να τα φωτογραφήσει και να τα απολαύσει.

Ξεκινώντας τη βόλτα σου από το κέντρο και τη καρδιά του Άμστερνταμ, την πλατεία Dam, επιβάλλεται να φωτογραφηθείς μπροστά στα Βασιλικά Ανάκτορα, το πιο μεγαλοπρεπές οικοδόμημα της πόλης όπου κάθε χρόνο, στις 30 Απριλίου, γιορτάζεται εδώ η Εθνική Ημέρα της Βασίλισσας.  Συνέχισε το περπάτημα μέχρι την Musemplein, την πλατεία που όχι μόνο στεγάζει τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης, αλλά διαθέτει και πάρκο στο οποίο θα δεις πολλούς κάτοικους της πόλης να κάνουν την περατζάδα τους όταν κάνει την εμφάνισή του ο ήλιος. Εκεί μπορείς να επισκεφθείς  το Van Gogh Museum, που, όπως αποκαλύπτει το όνομά του, είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγαλοφυούς Ολλανδού ζωγράφου. Λίγα μέτρα παραπέρα βρίσκεται το Rijksmuseum, το μεγαλύτερο μουσείο στις Κάτω Χώρες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε έτος. Το Rijksmuseum είναι ένα ορόσημο του Άμστερνταμ και κατέχει μια ασυναγώνιστη συλλογή της ολλανδικής τέχνης, από τα πρόωρα θρησκευτικά έργα έως τα αριστουργήματα της Χρυσής Εποχής.

Φυσικά η βόλτα συνεχίζεται μέχρι την πλατεία Leidseplein, την κεντρική πλατεία της πόλης που σφύζει από ζωή όλο το χρόνο. Εκεί θα βρεις μια μεγάλη γκάμα από καφέ και εστιατόρια για κάθε γούστο και αν αντέχεις θα την επιλέξεις και για την βραδινή σου έξοδο, καθώς εκεί θα βρεις τα πιο δημοφιλή μπαρ και clubs της πόλης.

Πριν φύγεις, μην ξεχάσεις να δεις το Blumenmarkt, την μοναδική πλωτή αγορά από την οποία μπορείς να αγοράσεις τουλίπες αλλά και να δοκιμάσεις λίγο πιο πέρα τα χαρακτηριστικά κίτρινα ολλανδικά τυριά.  Απαραίτητη και τελευταία στάση το πλωτό μουσείο, στη Prinsengracht, απέναντι από τον αριθμό 296! Αν και το houseboat (πλοίο-σπίτι) δεν χρησιμοποιείται πια ως σπίτι, περπατώντας μέσα του θα πάρεις μια ιδέα για το πώς είναι να ζεις σε ένα τόσο διαφορετικό σπίτι.

Μη χάνεις λοιπόν ευκαιρία, κλείσε σήμερα κιόλας τα εισιτήριά με την κάρτα σου –χωρίς επιπλέον χρεώσεις- για την πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης και ετοιμάσου για ποδηλατάδα στα μοναδικά κανάλια του ποταμού Amstel στην καρδιά την Ολλανδικής πρωτεύουσας.

Έχεις πολλούς λόγους να επισκεφθείς τη Λισαβόνα

lisbon

Μυστηριώδης και ζωηρή, χρωματιστή και προκλητική, η Λισαβόνα η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας ξέρει να τραβάει την προσοχή του επισκέπτη οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Χτισμένη στις εκβολές του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής, του Τάγου, και «ξαπλωμένη» πάνω σε εφτά καταπράσινους λόφους, η Λισαβόνα καταφέρνει να συνδυάσει τη ζωντάνια της σύγχρονης μεγαλούπολης με τον αέρα μιας άλλης εποχής, βγαλμένη από το παρελθόν.

Η βόλτα στα χρωματιστά, πλακόστρωτα δρομάκια της ξεκινάει απαραιτήτως από το Bairro Alto, την πιο ζωντανή συνοικία της πόλης η οποία σφύζει από ζωή και μουσικές που ξεχύνονται από τα ανοιχτά παράθυρα των σπιτιών. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσει όμως κανείς τις ανηφόρες και τις κατηφόρες της περιοχής αυτής είναι το χαρακτηριστικό κίτρινο τραμ με το νούμερο 28.

Καθισμένοι στα ξύλινα καθίσματά του θα θαυμάσετε με την ησυχία σας τις προσόψεις των κτηρίων με τα χαρακτηριστικά γαλάζια πλακάκια, τα azulejos, θα κάνετε χάζι τις γειτόνισσες που κουβεντιάζουν απλώνοντας τη μπουγάδα τους και θα φωτογραφήσετε τα εντυπωσιακά ασπρόμαυρα πεζοδρόμια, τα περιβόητα calcada portuguesa.

Επόμενη στάση κάποια παραδοσιακή ταβέρνα, tasca, στις όχθες του ποταμού Τάγου για ψητή σαρδέλα, μπακαλιάρο και μοναδικής ποιότητας κρασί από το Porto. Μετά το φαγητό ακολουθεί βόλτα στην περιοχή Belem για τις απαραίτητες φωτογραφίες στο πύργο του Belem, μνημείο από την Εποχή των Μεγάλων Εξερευνήσεων αλλά και στο Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου.

Η επιστροφή στο ατμοσφαιρικό ιστορικό κέντρο της πόλης γίνεται με τα παραδοσιακά γλυκάκια στο χέρι, τα pasteis de nata από το ζαχαροπλαστείο Pasteis De Belem. Περπατήστε την πλατιά λεωφόρο Da Liberdade η οποία ενώνει τη γειτονιά Baixa και την Πλατεία Εμπορίου με του κήπους του Εδουάρδου VII και μη σταματήσετε μέχρι να πέσετε πάνω στο Café A Brasileira, το πιο διάσημο καφέ της πόλης,  το οποίο άνοιξε το 1905 και έχει υπέροχη αρ νουβό διακόσμηση. Γνωστός θαμώνας του ο ποιητής Φερνάντο Πεσόα, του οποίου το χάλκινο άγαλμα βρίσκεται ανάμεσα στα τραπέζια. Κάθε στενάκι της πόλης είναι μια μικρή αποκάλυψη και μια στάση εδώ και εκεί για ένα ποτήρι κρασί ή ένα καφέ (μια μπίκα) στα μικρά κιόσκια –καφετέριες θα σας τονώσει και θα σας προετοιμάσει για τη νυχτερινή ζωή της πόλης.

Η Λισαβόνα πάντως έχει και άλλους λόγους για να την επισκεφθεί κανείς και αυτοί βρίσκονται περίπου μία ώρα από την πόλη. Η περιοχή των Πάρκων της Σίντρα με τα δεκάδες παλάτια βασιλιάδων και ευγενών με εξαιρετικούς κήπους, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, το Cabo da Roca είναι μόνο δύο από αυτούς.

Πλέον όμως έχεις ακόμα ένα πολύ σημαντικό λόγο για να επισκεφθείς την όμορφη πρωτεύουσα της Πορτογαλίας. Ποιος είναι αυτός; Τα νέα δρομολόγια της Aegean τα οποία συνδέουν την Αθήνα με απευθείας πτήση στη Λισαβόνα. Μήπως να κλείσεις σήμερα κιόλας εισιτήρια;