Το Σαν Σεμπαστιάν ή Donostia για τους ντόπιους Βάσκους, βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Ισπανίας και έχει γίνει γνωστό για την εξαιρετική του κουζίνα.

Με αμέτρητα εστιατόρια βραβευμένα με αστέρια Michelin, pintxo bars, αγορές και καταστήματα γκουρμέ τροφίμων, το Σαν Σεμπαστιάν θεωρείται η κορυφαία γαστρονομική πρωτεύουσα όχι μόνο της Ισπανίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Και οι λόγοι είναι πολλοί.  

1. Έχει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς αστεριών Michelin ανά τετραγωνικό μέτρο

Ένας αριθμός που είναι αρκετά υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, εκτός από το Κιότο στην Ιαπωνία, και πολύ υψηλότερο από το Παρίσι ή τη Νέα Υόρκη.

2. Τρία εστιατόρια του Σαν Σεμπαστιάν έχουν κερδίσει το υψηλότερο βραβείο

Τρία εστιατόρια του Σαν Σεμπαστιάν έχουν βραβευτεί με τρία αστέρια Michelin, μια από τις υψηλότερες διακρίσεις στον κόσμο των γευσιγνωστών. Η κορυφαία τριάδα είναι το Akelarre, το Arzak και το Martín Berasategui.

3. Φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα θαλασσινά στον κόσμο

Με προνομιακή τοποθεσία ακριβώς στην ακτή, κατά μήκος του Βισκαϊκού Κόλπου, το Σαν Σεμπαστιάν έχει πρόσβαση στα πιο φρέσκα θαλασσινά. Ορισμένα από τα πιο εμβληματικά τοπικά πιάτα επικεντρώνονται στα θαλασσινά, όπως το bacalao al pil pil (μπακαλιάρος τηγανητός σε ελαιόλαδο), τα percebes (αχιβάδες χήνας), το καλαμάρι στο μελάνι του και το kokotxas (ένα στιφάδο που φτιάχνεται με μάγουλα μπακαλιάρου).

4. Έχει το δικό του στυλ tapas

Τα τάπας βασκικού τύπου είναι γνωστά ως pintxos και είναι συνήθως μικρά κομμάτια ψωμιού, τα οποία συνοδεύονται από διάφορα υλικά -από ισπανικό jamon, γαρίδες και γαύρο μέχρι τυρί, τσορίθο ή κροκέτες άγριων μανιταριών. Συνήθως καρφώνονται με ξυλάκια και τοποθετούνται κατά μήκος του μπαρ για να συνοδεύσουν το ποτό σας. Στο τέλος της βραδιάς, τα ξυλάκια σας καταμετρώνται και πληρώνετε το λογαριασμό σας.

5. Το φαγητό είναι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης

Για τους περισσότερους Ισπανούς, το φαγητό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συναναστροφής με τους φίλους και την οικογένεια. Και πουθενά δεν ισχύει αυτό περισσότερο από το Σαν Σεμπαστιάν, όπου το να βγείτε με τους φίλους σας ή να συναντήσετε τους συγγενείς σας σημαίνει σχεδόν πάντα να κλείσετε τραπέζι σε ένα εστιατόριο, να μαγειρέψετε στο σπίτι ή να αράξετε σε pintxo bars.

6. Είναι το σπίτι μερικών από τις καλύτερες αγορές τροφίμων

Τα φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη διατροφική σκηνή του Σαν Σεμπαστιάν -και τα καλύτερα μέρη για να τα ανακαλύψετε (ή να προμηθευτείτε τα δικά σας) είναι οι αγορές του Σαν Μαρτίν και της Λα Μπρέτα. Τα προϊόντα σε αυτές τις δύο αγορές είναι εποχιακά και τοπικά: αναζητήστε φασόλια από την Tolosa, πιπεριές guindilla από την Ibarra, κρασιά Txakolí de Getaria και τυρί Idiazábal. Ορισμένα από τα κορυφαία εστιατόρια της πόλης προμηθεύονται τα υλικά τους από αυτές τις δύο αγορές.

7. Οι γλυκές λιχουδιές είναι εξίσου καλές με τα κύρια πιάτα

Ενώ τα βασκικά πιάτα θαλασσινών και τα pintxos εξυμνούνται ιδιαιτέρως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικά γλυκά στο Σαν Σεμπαστιάν. Το Pastel vasco και η pantxineta είναι δύο από τα πιο νόστιμα. Το πρώτο μοιάζει με τάρτα, με ζύμη τυλιγμένη γύρω από κρέμα βανίλιας ή αμυγδάλου (μερικές φορές προστίθενται κεράσια). Η pantxineta, από την άλλη πλευρά, φτιάχνεται από σφολιάτα, γεμίζεται με κρέμα και ολοκληρώνεται με αμύγδαλα.