Μπορεί η Ήπειρος να φημίζεται για τα παραδοσιακά της χωριά, όμως και η Μακεδονία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, αφού εδώ θα συναντήσετε επίσης όμορφα και γραφικά χωριά, κάποια από τα οποία, συγκαταλέγονται ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας και την άνοιξη.

Ψαροχώρια δίπλα στις μαγευτικές λίμνες της Μακεδονίας, παραδοσιακά χωριά με επιβλητικά αρχοντόσπιτα και όλα αυτά σε ένα τοπίο κινηματογραφικό που θα σας μαγέψει.

Άνω Πορόια

Κρυμμένο στις πλαγιές του ορεινού όγκου του νομού, βορειοδυτικά της λίμνης Κερκίνης, βρίσκονται τα Άνω Πορόια με την εκπληκτική και απρόσκοπτη θέα προς αυτήν. Από το δάσος ακριβώς πάνω από τα σπίτια ξεκινούν πολλά ρυάκια, τα οποία σχηματίζουν ένα μεγάλο δίκτυο που διατρέχει τον οικισμό και τον τροφοδοτεί με κρύα, γάργαρα νερά όλο το χρόνο.

Από τις δραστηριότητες που αξίζει κανείς να δοκιμάσει στην περιοχή σίγουρα η βόλτα με πλάβα στην λίμνη Κερκίνη. Σε μικρή απόσταση από τα Άνω Πορόια και πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βρίσκεται το χωριό Άγκιστρο με τα φημισμένα ιαματικά λουτρά.

Νυμφαίο

Θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους περισσότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς. Το Νυμφαίο, το στολίδι της Φλώρινας, βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του όρους Βίτσι σε υψόμετρο περίπου 1.350 μέτρων και 57 χλμ. μακριά από την πρωτεύουσα του νομού,

Τα πετρόχτιστα σπίτια, τα εντυπωσιακά αρχοντικά –απομεινάρια της ένδοξης περιόδου μεταξύ του 18ου και των αρχών του 20ου αιώνα– και τα λιθόστρωτα σοκάκια του οικισμού συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που θα σας ενθουσιάσει.

Άγιος Γερμανός

Βρίσκεται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό από ταινία του Αγγελόπουλου. Το ατμοσφαιρικό θέαμα με το τοπίο στην ομίχλη και τη λίμνη κάτω από τα σύννεφα κατά την ανατολή του ήλιου, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Αγίου Γερμανού που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Το γραφικό χωριό βρίσκεται 45 χλμ. μακριά από τη Φλώρινα και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων. Τα πέτρινα σπίτια του αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της ντόπιας, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ η βόλτα στα γραφικά σοκάκια του μοιάζει με ταξίδι στο παρελθόν.

Σαμαρίνα

Το βλαχοχώρι της βόρειας Πίνδου, θεωρείται το ψηλότερο χωριό των Βαλκανίων. Η Σαμαρίνα βρίσκεται κοντά στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας με την Ήπειρο και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.600 μέτρων.

«Πνιγμένη» από δάση πεύκου, οξιάς, πυξαριού και ρόμπολου, λόγω του υψόμετρού της κάθε χειμώνα «στολίζεται» από τις λευκές νιφάδες του χιονιού, το οποίο παραμένει στο χωριό σχεδόν μέχρι το Μάιο.