Το ταξίδι με ένα αεροπλάνο είναι συναρπαστικό, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα και επικίνδυνο για την υγεία μας, αν δεν προσέξουμε. Πώς; Εξαιτίας της βρομιάς στην καμπίνα. Κι, όμως, στην πραγματικότητα μοιάζει με «κινητή βόμβα» μικροβίων, τα οποία βρίσκονται σχεδόν παντού.

Αν το καλοσκεφτείτε, με τα αεροπλάνα ταξιδεύουν εκατομμύρια επιβάτες και παρά το γεγονός ότι καθαρίζουν ή γίνεται απολύμανση μετά από κάθε πτήση, πάντα θα υπάρχουν μικρόβια που θα… παραμονεύουν, αν δεν γίνουν όλα σωστά.

Ωστόσο, πέντε σημεία στην καμπίνα αποτελούν τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων και όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι και τα πιο βρόμικα μέρη του αεροπλάνου:

Το προσκέφαλο

Ο μικροβιολόγος, και συγγραφέας του βιβλίου «The Germ Code», Τζέισον Τέτρο τονίζει ότι: «Το πιο βρόμικο μέρος από όλα είναι το προσκέφαλο, επειδή είναι η πιο εκτεθειμένη επιφάνεια, αφού την αγγίζει κάποιος περισσότερο σε ένα αεροπλάνο», υπογράμμισε. Επίσης, όπως αποκαλύπτει, τα προσκέφαλα σπάνια καθαρίζονται σε βάθος και έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στα χέρια και τα κεφάλια.

Εσωτερικό αεροπλάνου

Κάρτα οδηγιών ασφαλείας

Ένα σημείο που δεν σας πάει καν το μυαλό. Ούτε το δικό μας. Κι, όμως, η αεροσυνοδός, Ζόζεφιν Ρέμο αποκάλυψε στο Travel + Leisure ότι η κάρτα οδηγιών ασφαλείας μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγεται, αν είναι δυνατόν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα φύλλα οδηγιών σπάνια σκουπίζονται από το προσωπικό. «Μόλις τελειώσετε με την ανάγνωση των οδηγιών ασφαλείας, φροντίστε να βάλετε λίγο απολυμαντικό χεριών – ή ακόμα καλύτερα, σκουπίστε την κάρτα οδηγιών με ένα υγρό μαντηλάκι για να γλιτώσετε εσάς και τους μελλοντικούς επιβάτες από τυχόν μικρόβια», τονίζει.

Τα πτυσσόμενα τραπεζάκια

Το παρακάτω είναι αρκετά αηδιαστικό. Σύμφωνα με άλλη αεροσυνοδό, τα πτυσσόμενα τραπεζάκια, ναι εκεί που ακουμπάμε και το φαγητό μας, είναι από τα πιο βρόμικα μέρη. «Έχω δει στο παρελθόν γονείς να χρησιμοποιούν τα πτυσσόμενα τραπεζάκια για να αλλάζουν τις πάνες των παιδιών τους και ποτέ δεν είναι ένα όμορφο θέαμα. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, όπως και τα συνεργεία καθαρισμού μεταξύ των πτήσεων, αλλά δεν μπορούμε πάντα να είμαστε τόσο σχολαστικοί όσο θα θέλαμε, οπότε είναι καλύτερο με το που κάθεστε να τα καθαρίζετε κι εσείς με απολυμαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γυναίκα τρώει μέσα σε αεροπλάνο

Το χερούλι της τουαλέτας

Οι λόγοι εδώ είναι ευνόητοι. Είναι το σημείο που επίσης πιάνουν πολλά χέρια και όχι πάντα καθαρά. Επίσης, είναι από τα μέρη που δεν καθαρίζονται συχνά και σίγουρα όχι σχολαστικά. Οπότε, εδώ ξέρετε τι να κάνετε, δεν το αγγίζετε με γυμνό χέρι, αλλά με ένα μαντηλάκι, το οποίο πετάτε αμέσως μετά.

Άντρας βάζει την βαλίτσα του σε αεροπλάνο

Ντουλάπια για τις βαλίτσες

Εκτός από πεδίο «μάχης» για τις χειραποσκευές, αφού πλέον η κατάσταση είναι «όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε» για μια θέση, τα ντουλάπια πάνω από τα καθίσματα αποτελούν κι εστία μικροβίων. Είναι, επίσης από τα πιο βρόμικα μέρη μέσα στην καμπίνα, αφού πολλά χέρια ακουμπάνε την επιφάνεια.