Κάθε μέρα, χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν το ταξίδι τους στο Σινικό Τείχος της Κίνας.

Παρά τα περίπου 21.196 χιλιόμετρα του τείχους, που εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι ταξιδιώτες βρίσκονται είτε στο τμήμα Badaling είτε στο τμήμα Mutianyu, τις δύο περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στο Πεκίνο.

Αυτοί οι επισκέπτες σηκώνονται νωρίς από τα ξενοδοχεία τους στο κέντρο της πόλης, στριμώχνονται σε λεωφορεία και περιμένουν σε πολύωρες ουρές για να δουν τις υπέροχες κατασκευές που αποτελούν το Σινικό Τείχος, παρακάμπτοντας ομάδες τουριστών με φωτογραφικές μηχανές, με την ελπίδα να τραβήξουν τη δική τους φωτογραφία για το Instagram.

Αλλά τι θα γινόταν αν υπήρχε άλλος τρόπος;

Το ξενοδοχείο που προσφέρει πρόσβαση στο Σινικό Τείχος

Μια ώρα οδήγησης βόρεια της γεμάτης κόσμο πρωτεύουσας βρίσκεται το Commune by the Great Wall, μια δημοφιλής απόδραση του Σαββατοκύριακου για τους κατοίκους του Πεκίνο, όπου μια σειρά από μοντερνιστικά κτίρια αποτελούν ένα πολυτελές ξενοδοχείο, με βραβευμένο σχεδιασμό ανάμεσα σε δέντρα με κίτρινα φύλλα gingko.

Πέρα από τις συνήθεις ανέσεις που περιμένει κανείς από ένα πολυτελές ξενοδοχείο, το Commune by the Great Wall προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να περπατήσετε απλά μέχρι το Τείχος.

Μόλις 20 λεπτά με τα πόδια από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου βρίσκεται το τμήμα του τείχους Shuiguan. Εδώ, δεν υπάρχουν μεγάλες ουρές, ούτε ξεναγοί που φωνάζουν στα μικρόφωνα και ούτε θάλασσα από λεωφορεία στο πάρκινγκ.

Κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά, η θέα από τους υψηλότερους πύργους του τείχους κόβει την ανάσα -και, ακόμη πιο σημαντικό, είναι ανεμπόδιστη.

Ένα ξενοδοχείο προορισμός από μόνο του

Δεν είναι μόνο το βουκολικό περιβάλλον που προσελκύει τους ταξιδιώτες στην πόλη Yangqing.

Το Commune by the Great Wall είναι ένα albergo diffuso, ή αλλιώς ένα ξενοδοχείο, όπου οι επισκέπτες διαμένουν σε ένα από μια συλλογή κτιρίων και όχι σε μια κεντρική δομή.

Ωστόσο, υπάρχει ένα κεντρικό κτίριο που χρησιμεύει ως χώρος υποδοχής, καθώς και ως έδρα των εστιατορίων του ξενοδοχείου. Οι υπάλληλοι θα μεταφέρουν τους επισκέπτες από το check-in στα καταλύματά τους με αμαξάκια του γκολφ γύρω από την εκτεταμένη ιδιοκτησία.

Το ξενοδοχείο ήταν το πνευματικό τέκνο των συζύγων ανάπτυξης Pan Shiyi και Zhang Xin, οι οποίοι προηγουμένως ήταν συνιδρυτές της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Soho. Αρχικά προοριζόταν να είναι μια ομάδα πολυτελών εξοχικών κατοικιών για την ελίτ του Πεκίνου. Το έργο, όμως, εξελίχθηκε σε ξενοδοχείο.

Μάλιστα, δώδεκα μεγάλα ονόματα από όλη την Ασία κλήθηκαν να σχεδιάσουν από μία κατοικία ο καθένας. Το ζευγάρι των ιδιοκτητών προέτρεψε τους αρχιτέκτονες να χρησιμοποιούν τοπικά υλικά και να κάνουν τις βίλες να εναρμονίζονται όσο το δυνατόν περισσότερο με το περιβάλλον. Το Commune by the Great Wall κέρδισε ειδικό έπαινο στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2002, τη χρονιά που ολοκληρώθηκαν τα 12 βασικά κτίρια.

Υπάρχουν, επίσης, κοινόχρηστα κτίρια με μονόκλινα δωμάτια για μεμονωμένους ταξιδιώτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν μια ολόκληρη βίλα.

Το Commune by the Great Wall έγινε μέρος της Unbound Collection της Hyatt το 2021, ενώ το 2024 θα ξεκινήσουν οι εργασίες αναβάθμισης και ανακαίνισης των αρχικών 12 κτιρίων.