Με φόντο τα χιονισμένα βουνά των Πυρηναίων, βαθιά στην κοιλάδα της Αραγονίας, βρίσκεται ένα επιβλητικό, όμορφο κτίριο. Καλώς ήρθατε στο Canfranc Station, που κάποτε ήταν ένας εγκαταλελειμμένος σιδηροδρομικός σταθμός και τώρα ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Ο σταθμός Canfranc άνοιξε ως ένας πολυτελής σιδηροδρομικός κόμβος το 1928, με μια τελετή εγκαινίων στην οποία παρευρέθηκαν τόσο ο βασιλιάς της Ισπανίας όσο και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας -το ξενοδοχείο βρίσκεται στην Ισπανία, αλλά όχι μακριά από τα γαλλικά σύνορα.

Ξενοδοχείο Canfranc

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Canfranc έγινε μάρτυρας συλλήψεων, κατασκοπείας και εμπορίας χρυσού. Μέχρι το 1970, ο σταθμός είχε κλείσει τις πόρτες του.

Ο σταθμός παρέμεινε αδρανής για δεκαετίες, μέχρι που άρχισαν οι εργασίες για τη μετατροπή του ακόμα όμορφου, αλλά επί μακρόν παραμελημένου, κτιρίου σε ξενοδοχείο που διαχειρίζεται ο όμιλος Barcelo Hotel Group. Μετά από χρόνια ανακαίνισης, ο σταθμός Canfranc υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του τον Ιανουάριο του 2023.

Η ταραχώδης ιστορία του κτιρίου

Ξενοδοχείο Canfranc

Λόγω της συνοριακής του θέσης, η κυριότητα του σταθμού Canfranc μοιραζόταν αρχικά μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας. Τώρα ανήκει στην τοπική κυβέρνηση της Αραγονίας στην Ισπανία, η οποία συνεργάστηκε για τη διαδικασία ανάπλασης του ξενοδοχείου με τον όμιλο ξενοδοχείων Barcelo.

Ο σταθμός Canfranc έπαιξε ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς έγινε «μάρτυρας» στιγμών ελπίδας και απόγνωσης. Πριν από την κατάληψη του δήμου Canfranc από τους Ναζί, ο σταθμός λειτούργησε ως πύλη προς την ελευθερία για ορισμένους Ευρωπαίους Εβραίους που διώκονταν από το γερμανικό καθεστώς, αναφέρει το CNN Travel.

Ωστόσο, οι Ναζί κατέλαβαν τον δήμο Canfranc -το μοναδικό ισπανικό δήμο- τον Νοέμβριο του 1942 και διατήρησαν τον έλεγχο μέχρι τον Ιούνιο του 1944. Οι φήμες για τη ναζιστική διακίνηση χρυσού μέσω του σταθμού Canfranc πολλαπλασιάζονταν εδώ και χρόνια, αλλά επιβεβαιώθηκαν μόλις το 2000.

Ο συγγραφέας Campo Fraile δήλωσε στο CNN Travel ότι ένας τοπικός οδηγός λεωφορείου βρήκε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι «86 τόνοι ναζιστικού χρυσού πέρασαν από τον σταθμό μεταξύ 1942 και 1943».

Η προσεκτική ανακαίνιση και η μετατροπή του σταθμού σε πολυτελές ξενοδοχείο

Ξενοδοχείο Canfranc

Η νέα εκδοχή του σταθμού Canfranc έχει ως στόχο να αναγνωρίσει και να διατηρήσει την ιστορία του, ενώ παράλληλα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο για τον σταθμό και την περιοχή. Η María Bellosta, διευθύντρια του ξενοδοχείου Canfranc, δηλώνει στο CNN Travel ότι «δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια» του έργου ανάπλασης.

Το κτίριο του 1928 έπρεπε να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στα πρότυπα και τις πολυτέλειες ενός σύγχρονου ξενοδοχείου, χωρίς να χάσει τον ιστορικό του χαρακτήρα. «Θέλαμε να διατηρήσουμε το DNA του, το διεθνές σιδηροδρομικό του πνεύμα», λέει η Bellosta.

Ξενοδοχείο Canfranc

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ξενοδοχείου, προϊόν του στούντιο σχεδιασμού ILMIODESIGN με έδρα τη Μαδρίτη, στοχεύει να θυμίσει τη δεκαετία του 1920 μέσω των υφασμάτων, της διακόσμησης και των στολών του προσωπικού. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, επίσης, συγκεκριμένες νύξεις σε αυτό που η Bellosta αποκαλεί «την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική κληρονομιά του Canfranc και τον ρόλο που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα».

Το ξενοδοχείο διαθέτει 104 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων σουιτών. Υπάρχει ένας χώρος ευεξίας, που περιλαμβάνει πισίνα, καθώς και τρία εστιατόρια. Αυτό που κάποτε ήταν η αίθουσα υποδοχής του σταθμού σήμερα είναι η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.