Πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Ο λόγος για τον Άργος ένα μέρος με πλούσια ιστορία που συνδυάζει την παράδοση και τη σύγχρονη ζωή και προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η πόλη κατοικείται, συνεχόμενα εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια.

Το Άργος απέχει περίπου 15 λεπτά από το Ναύπλιο, αποτελώντας τη δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου, και βρίσκεται στον πυρήνα του μεγαλύτερου αρχαιολογικού πάρκου του κόσμου, με τον αρχαιολογικό χώρο Mυκηνών, να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων.

Η μικρή απόσταση του από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η πλούσια ιστορία του, τα αρχαιολογικά του μνημεία και οι προοπτικές για διασκέδαση και ξεκούραση που προσφέρει το ανάγουν σε ξεχωριστό προορισμό για πολλούς.

ο Άργος, η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης και της Ελλάδας, παρά τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς από επιδρομείς και κατακτητές, πάντοτε κτιζόταν στην ίδια θέση. Αυτό βεβαιώνεται και σήμερα από την αρχαιολογική σκαπάνη στα υπό οικοδόμηση οικόπεδα, τα οποία αποκαλύπτουν τη ζωή των παλαιότερων εποχών.

Ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, συμμετέχει στο Δίκτυο των Αρχαιότερων Πόλεων της Ευρώπης και αποτελεί το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της χώρας, με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο των Ελλήνων. Έχει να προτείνει στον επισκέπτη πλήθος μνημείων από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, μουσεία, ιστορικές εκκλησίες και πλούσια εκκλησιαστικά κειμήλια, την παλιά πόλη, χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, νεοκλασικά κτίρια, κ.λ.π.

Επισημαίνεται Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών συστάθηκε το 2010 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Δημιουργήθηκε από την συνένωση 6 προϋπαρχόντων Δήμων και 2 Κοινοτήτων, που λειτούργησαν από 01-01-1999, μέχρι 31-12-2010 και είχαν δημιουργηθεί το 1997, με το Σχέδιο «Καποδίστριας». Οι Δήμοι αυτοί ήταν, ο Δήμος Άργους, ο Δήμος Μυκηναίων, ο Δήμος Κουτσοποδίου, ο Δήμος Λέρνας, ο Δήμος Λυρκείας, ο Δήμος Νέας Κίου, η Κοινότητα Αλέας και η Κοινότητα Αχλαδοκάμπου, οι οποίοι στη συνέχεια μετατράπηκαν σε Δημοτικές Ενότητες. Έδρα του διευρυμένου Δήμου Άργους – Μυκηνών, ορίσθηκε το Άργος και ιστορική έδρα οι Μυκήνες. Τα όρια του Δήμου, ουσιαστικά αντιστοιχούν στα όρια της παλαιότερης Επαρχίας Άργους.

Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης

Το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας στεγάζεται στη δυτική και νοτιοδυτική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια που δεσπόζει στο Κέντρο του Άργους.Το συγκρότημα των Στρατώνων, ιστορικό διατηρητέο κτίσμα, βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης και σε μεγάλη εγγύτητα με το νεοκλασικό κτήριο της Δημοτικής Αγοράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους.

Ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο/Αρχαία Αγορά

Στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου της Λάρισας ιδρύθηκε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους (300-250 π.Χ.) το Θέατρο. Με χωρητικότητα 20.000 περίπου θεατών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα η χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 4.000 θέσεις. Στη μακρόχρονη χρήση του φιλοξένησε τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες των Νεμέων, καθώς και αγώνες προς τιμήν της Ήρας. Στα Ρωμαϊκά χρόνια πρέπει να καθιερώθηκαν και αγώνες προς τιμήν του αυτοκράτορα.

Κάστρο Λάρισα

Η ιστορία των οχυρώσεων στο λόφο της Λάρισας ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει έως και την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ακολουθώντας τη μακραίωνη ιστορία της πόλης του Άργους, από την Προϊστορική Εποχή, αποτελούσε ανέκαθεν οχυρό παρατηρητήριο και ύστατη γραμμή άμυνας της πόλης.

Κεφαλάρι

Το Κεφαλάρι είναι πανέμορφο χωριό. Τα σπίτια του είναι απλωμένα σε μεγάλη έκταση και κτισμένα ανάμεσα σε πανύψηλα δένδρα και περιβόλια. Δυτικά του χωριού υψώνεται το όρος Χάον. Η λέξη ετυμολογείται πιθανότατα από το ρήμα χαίνω (χάσκω), επειδή στις νότιες υπώρειες του όρους υπάρχει σπήλαιο βάθους 110 μ. περίπου. Το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και κατοικία από ανθρώπους της προϊστορικής περιόδου, όπως καταδεικνύουν ίχνη και διάφορα ευρήματα, που έφεραν στο φως Γερμανοί σπηλαιολόγοι το 1970. Το σπήλαιο, επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλές καταφύγιο κατά τους βομβαρδισμούς τον Απρίλιο 1941.

Πυραμίδα Ελληνικού

Η πυραμίδα του Ελληνικού (παλαιότερα ονομαζόταν πυραμίδα του Κεφαλαρίου) είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτόνημα το οποίο με το επιβλητικό και δυναμικό του σχήμα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Βρίσκεται στα όρια του χωριού Ελληνικό Αργολίδας, σε απόσταση δύο χιλιόμετρα από το Κεφαλάρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ακαδημαϊκού κ. Π. Θεοχάρη, η κατασκευή του μνημείου χρονολογείται το έτος 2720 π.Χ. Η χρονολογία προσδιορίστηκε στην πρωτοελλαδική περίοδο ΙΙΙ με την επιστημονική μέθοδο της θερμοδιαύγειας.

Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι το μνημείο ήταν πολυάνδριο (ομαδικός τάφος πολεμιστών) των Κεγχρεών. Μεταγενέστεροι επιστήμονες εικάζουν ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο ή φρυκτωρία ή παλαιό αστεροσκοπείο, επειδή μαζί με μία άλλη πυραμίδα πού ήταν κτισμένη εκεί κοντά, είχαν προσανατολισμό στον αστερισμό του σείριου. Το σημείο που βρίσκεται το μνημείο είναι στρατηγικής σημασίας, επειδή ελέγχει τη χερσαία οδό του Άργους με τις αρχαίες Υσιές και την Τεγέα και την είσοδο του αργολικού κόλπου και είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού από τις αρχαίες πόλεις Ναύπλιο και Τίρυνθα. Για το λόγο αυτό πολλοί πιστεύουν ότι οι Δαναοί χρησιμοποιούσαν το μνημείο ως φρυκτωρία, για να παρακολουθούν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες εχθρικές επιθέσεις (φρυκτός=αναμένος δαυλός)Από σύγκριση του μνημείου με τα αρχαία τείχη στη Λάρισα του Άργους ή την ακρόπολη του Αχλαδόκαμπου (αρχαίες Υσιές) ή το Κριτήριο του αρχαίου Άργους (το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου), θα προκύψει η στενή σχέση μεταξύ τους ως προς την τεχνοτροπία και τη χρονολογία της κατασκευής τους.

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών

Η αναγκαιότητα ίδρυσης ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου για την αποθήκευση και έκθεση των ευρημάτων των ανασκαφών ενός και πλέον αιώνα στις Μυκήνες είχε γίνει επιτακτική στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Γεώργιος Ε. Ο Μυλωνάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε τη σοφία που διέθετε τη θέση του στις βόρειες υπηρεσίες της Ακροπόλεως κάμπτοντας τις ενστάσεις των τοπικών εκπροσώπων που επιθυμούσαν την ίδρυση του νέου μουσείου στον παρακείμενο οικισμό.

Ξενάγηση στο Μουσείο Μυκηνών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών βρίσκεται βόρεια της Ακρόπολης των Μυκηνών, εντός του επισκέψιμου ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου. Τα εκθέματά του αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ζωής και των μεταθανάτιων αντιλήψεων των Μυκηναίων, αλλά και των επιτευγμάτων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, που επέδρασαν καθοριστικά στη δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων.

Οιοιδήποτε στιγμή έχετε χρόνο και όρεξη για μία εκδρομή θα πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε αυτό το μαγευτικό προορισμό.