«Αλλάξτε κωδικούς στο Τaxisnet» το μήνυμα σε πολίτες και επιχειρήσεις – Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν

Οι οδηγίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
16:30
31/03/2020
«Αλλάξτε κωδικούς στο Τaxisnet» το μήνυμα σε πολίτες και επιχειρήσεις - Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν
5
loading

Ισχυροποιούνται οι κωδικοί πρόσβασης Τaxisnet στο πλαίσιο βελτίωσης της ασφάλειας των υπηρεσιών έπειτα από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης συνιστούν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις την αντικατάσταση των ενεργών κωδικών πρόσβασης τους (passwords) στο Taxisnet με νέους που θα πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις

 • Να αποτελούνται κατ' ελάχιστο από 8 χαρακτήρες και να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά:
 • Τουλάχιστον έναν κεφαλαίο λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα
 • Τουλάχιστον έναν πεζό λατινικό αλφαβητικό χαρακτήρα
 • Τουλάχιστον έναν αριθμητικό χαρακτήρα
 • Τουλάχιστον έναν ειδικό χαρακτήρα

Η αλλαγή του κωδικού (password) μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «Διαχείριση λογαριασμού / Αλλαγή κωδικού» (www1.gsis.gr) εφόσον ο χρήστης γνωρίζει τον υφιστάμενο κωδικό (απαιτείται Σύνδεση - Login).

H αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης συνίσταται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Αποτελεί επιπλέον μέτρο προστασίας των ψηφιακών μας συναλλαγών με το Δημόσιο, καθώς η χρήση των διαπιστευτηρίων Taxisnet έχει διευρυνθεί, ειδικά μετά την έναρξη λειτουργίας της ενιαίας διαδικτυακής πύλης του Δημοσίου Gov.gr.

Τα διαπιστευτήρια Taxisnet χρησιμοποιούνται για την πιστοποίηση των πολιτών τόσο στη νέα πύλη όσο και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες του Δημοσίου. Ήδη ο αριθμός των φορέων που χρησιμοποιούν την αυθεντικοποίηση μέσω Taxisnet υπερβαίνει τους 65.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και υπενθυμίζεται ότι οι κωδικοί πρόσβασης (όνομα χρήστη/username και συνθηματικό/password) που εκδίδονται, κατά τη διαδικασία που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία, για χρήση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Taxisnet είναι αυστηρά προσωπικοί. Ως εκ τούτου, ο χρήστης οφείλει να τους διαφυλάττει με προσοχή για την αποκλειστική χρήση τους μόνο από τον ίδιο, λαμβάνοντας κάθε μέτρο πρόνοιας για τη μη διαρροή τους σε οποιονδήποτε άλλον.

Για εργασίες που προβλέπεται να γίνονται από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο για λογαριασμό του πολίτη, είναι διαθέσιμος μηχανισμός παροχής και ανάκλησης εξουσιοδοτήσεων για συγκεκριμένες ενέργειες. Ο μηχανισμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη να λαμβάνει τη βοήθεια που χρειάζεται από πρόσωπο τής επιλογής του και για το χρονικό διάστημα που επιθυμεί, με τρόπο απόλυτα διαφανή και ασφαλή, διατηρώντας τον απόλυτο έλεγχο σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να γίνονται αντί αυτού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιεί τα δικά του διαπιστευτήρια (και όχι του πολίτη) για να αποκτήσει πρόσβαση στις συγκεκριμένες ενέργειες και μόνο για το διάστημα που είναι ενεργή η εξουσιοδότηση.

Η εξουσιοδότηση μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής «Εξουσιοδοτήσεις» (www1.gsis.gr) όπου ο χρήστης μπορεί να εξουσιοδοτήσει τρίτο πρόσωπο για να προβεί σε ενέργειες στο Taxis για λογαριασμό του χωρίς να του δώσει τον κωδικό και το συνθηματικό του.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΡΤΕΣΗΣ

  ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΡΙΞΗ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΝΕ ΤΑ ΤΑΞΙΣ ΝΟΥΜΕΡΑ
  ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ,ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ.

 2. avatar αφημητης

  Ύποπτο δημοσίευμα λες και διέρρευσαν στοιχεία.......Το θέμα ειναι που;

 3. avatar Καλά κάνουν. Μην ψάχνετε για συνωμοσία

  Όταν η πλειονότητα των λογιστων, που διαχειρίζονται τα οικονομικά των περισσότερων έχουν ως username τον ΑΦΜ και password ένα τμήμα του ΑΦΜ... η ασφάλεια πάει περίπατο. Έλεος. Με τεχνικές ωμής επίθεσης αυτά σπάνε σε μικρό χρόνο. Καλά κανουν. Δυστυχώς, κάνεις δεν θα ακούσει. Μπαινακης Βγαινακης.

 4. avatar Φιδισιο κορμί

  Μάλλον κάποια [...] έγινε και διέρρευσαν ; περίεργη ώρα το θυμήθηκαν....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει