Η Sony κάνει ακόμα ένα τεράστιο βήμα στο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να βελτιώσει τα video games της. Έτσι, αυτή την φορά ανακοίνωσε πως δημιούργησε ένα AI που μπορεί να νικήσει τους παγκόσμιους πρωταθλητές του Gran Turismo.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για το σύστημα GT Sophy, που ανέπτυξηαν ερευνητές της Sony AI από τα ερευνητικά κέντρα της ιαπωνικής εταιρείας σε Νέα Υόρκη, Τόκιο και Ζυρίχη.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature», διοργάνωσαν σχετικό διαγωνισμό και έδειξαν ότι το «έξυπνο» σύστημά τους είναι σε θέση να νικήσει τους τέσσερις καλύτερους στον κόσμο «οδηγούς» του Gran Turismo, αναπτύσσοντας ταχύτητες άνω των 300 χιλιομέτρων την ώρα.

Το GT Sophy, ένα νευρωνικό δίκτυο που διαθέτει αλγόριθμους βαθιάς και ενισχυτικής μάθησης, εκπαιδεύτηκε κατάλληλα και έχει μάθει π.χ. πώς να βρίσκει εναλλακτικά «μονοπάτια» όταν μπλοκάρεται από ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο, ενώ ξέρει πώς να αποφύγει να δεχτεί ποινές για την οδηγητική συμπεριφορά του.

Από την άλλη πλευρά, έχει μερικά «ελαττώματα», όπως ότι δεν έχει μάθει ακόμη πως μερικές φορές είναι καλύτερα ένας οδηγός να ακολουθεί ένα άλλο όχημα παρά να πασχίζει συνεχώς να προσπεράσει.

Επίσης, οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα μπορούν να κάνουν τους εικονικούς αγώνες αυτοκινήτων πιο ευχάριστους και πιο ρεαλιστικούς, επιτρέποντας στους ανθρώπους «οδηγούς» να βελτιώσουν τις ικανότητές τους και να ανακαλύψουν νέες τεχνικές οδήγησης.