Οι Αυστραλοί καταφέρονται μαζικά κατά της πρότασης που έκανε η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας, σύμφωνα με την οποία μια εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να καταγράφεται η αμοιβαία συμφωνία για σεξουαλική επαφή.

Ο διοικητής της αστυνομίας Mick Fuller κατέθεσε την ιδέα του για ένα app όπου ο κόσμος θα δηλώνει ψηφιακά τη θέλησή του να συνάψει ερωτική επαφή, ώστε να φαίνεται η «θετική συγκατάθεση».

Πολλοί όμως δεν βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια τεχνολογία, καθώς πιστεύουν πως θα ανοίξει την πόρτα σε δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων. Και σε ακόμα μεγαλύτερη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας ισχυρίζεται ωστόσο πως μια τέτοια δήλωση συγκατάθεσης θα απλοποιήσει πολύ τα πράγματα στον online κόσμο. «Αυτή η εφαρμογή προστατεύει τους πάντες», επέμεινε ο Fuller μιλώντας στο Nine Network.

Είπε επίσης πως η ανάγκη να αποδειχτεί η ξεκάθαρη συγκατάθεση παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε δικαστικές υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων και αυτό ακριβώς θα θεραπεύσει η εφαρμογή, πετυχαίνοντας καλύτερα νομικά αποτελέσματα για τα θύματα.

Λιγότερο από το 10% στις 15.000 περίπου υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που αναφέρθηκαν πέρυσι στην αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας κατέληξαν σε ποινικές ευθύνες, είπε ο Fuller.

Γυναικείες οργανώσεις ωστόσο υποδεικνύουν πως στην πράξη η εφαρμογή θα προκαλέσει πολλά προβλήματα. «Ο δράστης μπορεί απλώς να εξαναγκάσει το θύμα να χρησιμοποιήσει το application», έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας κατά της βίας στις γυναίκες (Women’s Safety NSW).