Αμερικανοί κάτοικοι που είχαν την τύχη (ή την ατυχία) να αγοράσουν τα ασύρματα earbuds Powerbeats 2 πριν τις 7 Αυγούστου δικαιούνται πλέον αποζημίωσης, πάθει δεν πάθει κάτι το «ελαττωματικό προϊόν».

Ναι, σωστά διαβάζετε, η Apple συμφώνησε τελικά σε εξωδικαστικό συμβιβασμό της τάξης των 9,75 εκατ. δολαρίων όταν την κατηγόρησαν κάποιοι πως διαφήμιζε ψευδώς τα συγκεκριμένα ακουστικά ως «αδιάβροχα σε νερό και ιδρώτα», αλλά και «σχεδιασμένα για να αντέχουν».

Οι ενάγοντες ισχυρίστηκαν πως αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ήταν αληθείς και πήγαν την Apple στα δικαστήρια. Και δικαιώθηκαν, γιατί όπως λένε τα earbuds ξεφορτίζονταν πλήρως έπειτα από «ελάχιστη χρήση».

Το περίεργο της υπόθεσης είναι η κίνηση της Apple. Ενώ δέχτηκε δηλαδή να μπει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, προσφέροντας γερή αποζημίωση, δεν έχει παραδεχθεί πως έκανε κάτι κακό.

Τα δικαστικά έγγραφα σημειώνουν μάλιστα πως ο κολοσσός αποφάσισε πως ο διακανονισμός θα ήταν φτηνότερος οικονομικά από τα έξοδα της δίκης. Κι ενώ η αρχική μήνυση ισχυρίζεται πως και τα headphones Powerbeats 3 (2016) είναι επίσης ελαττωματικά, ο συμβιβασμός αφορά μόνο στα Powerbeats 2, που κυκλοφόρησαν το 2014.

Η εξωδικαστική συμφωνία δίνει πάντως τη δυνατότητα σε κάθε κάτοχό τους να εγείρει αξιώσεις, προσθέτοντας απλώς το όνομά του στην ιστοσελίδα της μήνυσης ως τις 20 Νοεμβρίου. Το ποσό που θα εισπράξει ο καθένας εξαρτάται φυσικά από πολλούς παράγοντες, το ταβάνι όμως είναι τα 189 δολάρια, αν έχεις ακόμα την απόδειξη αγοράς.

Το θέμα παραμένει ακόμα ανοιχτό, καθώς μια νέα δίκη, προγραμματισμένη για τις 15 Ιανουαρίου 2021, θα καθορίσει αν είναι δίκαιος ο προτεινόμενος συμβιβασμός…