Η ιστορία είναι παλιά. Η πειρατεία «σκοτώνει» τη μουσική. Και δεν άρχισε να τη «σκοτώνει», λένε οι εταιρείες, από όταν εμφανίστηκαν τα CD και η δυνατότητα αντιγραφής τους. Το 1981 το punk rock συγκρότημα Dead Kennedys από το San Francisco άφηνε κενή τη δεύτερη πλευρά της κασέτας για το άλμπουμ του «In God We Trust, Inc».

Από τότε λοιπόν και ήδη από την αντιγραφή της μουσικής σε κασέτες η «πειρατεία» σκότωνε τη μουσική. Τριάντα χρόνια μετά οι εταιρείες και η μουσική βιομηχανία είναι περισσότερο από ποτέ παρούσες και κερδοφόρες. Οι φήμες για το θάνατο της μουσικής από την πειρατεία αποδείχτηκαν λίγο υπερβολικές.

Η ίδια καταστροφολογία που ξεκίνησε από τη μουσική επαναλαμβάνεται και στα e-books. Αλλά οι πλατφόρμες έκδοσης e-books, οι παραδοσιακοί εκδότες και οι κατασκευαστές e-readers φρόντισαν να πάρουν από νωρίς τα μέτρα τους. Έτσι, το κλείδωμα των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τη μουσική όχι μόνο την εποχή της κασέτας, αλλά και την εποχή του CD για τη μουσική και του DVD για τις ταινίες.

Αν οι αυξημένες δυνατότητες της ψηφιακής εποχής επέτρεπαν τη χωρίς κόστος και γρήγορη αντιγραφή της μουσικής από τα CD και τα DVD στον υπολογιστή, οι ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες της τεχνολογίας σήμερα χρησιμοποιούνται για να γίνεται το κλείδωμα των e-books όλο και πιο πολύπλοκο και όλο και πιο αποτελεσματικό.

Το κλείδωμα των e-books σήμερα, η «διαχείριση των πνευματικών τους δικαιωμάτων», διακρίνεται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με το πόσοι περιορισμοί υπάρχουν για την ανάγνωση των βιβλίων.

Διαβάστε περισσότερα στον ηλεκτρονικό αναγνώστη