Οι κίνδυνοι «κλοπής» προσωπικών δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα και οι υποχρεώσεις ασφάλειας που έχουν οι σχεδιαστές εφαρμογών στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, επισημαίνονται σε έκθεση των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Αρχών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στην Αθήνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η έκθεση, που αποτελεί και «γνώμη», εστιάζει στα καταστήματα εφαρμογών, στους πάροχους διαφημιστικών υπηρεσιών και στους κατασκευαστές λειτουργικών συστημάτων και συσκευών. Μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις εφαρμογές που απευθύνονται στα παιδιά.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ελληνικής Αρχής, ο χρήστης μιας έξυπνης συσκευής κινητού κατεβάζει κατά μέσον όρο 37 εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές «μπορούν να συλλέξουν από τη συσκευή μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων, με την πρόσβαση, παραδείγματος χάρη, στο άλμπουμ φωτογραφιών ή με τη χρήση δεδομένων εντοπισμού θέσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας Jakob Kohnstamm, «αυτό συχνά συμβαίνει χωρίς την ελεύθερη, και κατόπιν ενημέρωσης, συναίνεση των χρηστών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Αναφορικά με τους κινδύνους που διατρέχει η ιδιωτική ζωή των πολιτών από τις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας η Αρχή αναφέρει:

«Οι έξυπνες συσκευές κινητής τηλεφωνίας και οι ταμπλέτες περιέχουν μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων που άπτονται της στενής ιδιωτικής τους σφαίρας και, αφενός, προέρχονται από τους χρήστες τους, αφετέρου, αφορούν τους ίδιους αυτούς χρήστες, όπως στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες γεωεντοπισμού, τραπεζικές πληροφορίες, φωτογραφίες και βίντεο. Επιπλέον, οι συσκευές αυτές μπορούν να αποθηκεύσουν ή να καταγράψουν σε πραγματικό χρόνο πλήθος δεδομένων από πάρα πολλούς αισθητήρες, όπως μικρόφωνα, πυξίδες ή άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουν την κίνηση του χρήστη. Παρόλο που οι σχεδιαστές εφαρμογών επιθυμούν να παρέχουν νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, οι εφαρμογές αυτές μπορεί να ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την ιδιωτική ζωή και την υπόληψη των χρηστών των έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, εάν δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.