Την 1 Νοεμβρίου 2012, κυκλοφόρησε ένα νέο, αμφιλεγόμενο Firewall στη Ρωσία, που είχε σαν στόχο να μπλοκάρει τα βίντεο παιδικής πορνογραφίας, ναρκωτικών και αυτοκτονιών. Σύμφωνα όμως με τους κατακριτές αυτής της κίνησης, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και «μπλόκαρε» και άλλου είδους περιεχόμενο.

Τα γραφεία της Google στη Ρωσία, που είναι υπεύθυνα για την λειτουργία του Youtube, έχουν καταθέσει έφεση κατά της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής για τον αποκλεισμό του YouTube. Η προσφυγή, που κατατέθηκε στις 11 Φεβρουαρίου, αφορά ένα βίντεο που δείχνει πως να εφαρμόσει κανείς μακιγιάζ τις απόκριες, ώστε να φαίνεται σαν πληγή. Το βίντεο αποκλείστηκε καθώς θεωρήθηκε πως ενθάρρυνε τις αυτοκτονικές τάσεις.

Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti. Θέση της Google είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές διευκρινίσεις σχετικά με το τι είδους περιεχόμενο επιτρέπεται και τι όχι. Σε αυτή την περίπτωση για παράδειγμα, ένα βίντεο που προοριζόταν για ψυχαγωγία έχει κατά την άποψή της Google, παρερμηνευθεί.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας από τη Ρωσία, δήλωσε στο τεχνολογικό site TechCrunch, πως «το YouTube προσφέρει μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να εκφραστούν με την ανταλλαγή βίντεο και να μένουν ενημερωμένοι. Ενώ υποστηρίζουμε την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση σε πληροφορίες, κατά καιρούς και όπου χρειάζεται, θα περιορίσουμε το περιεχόμενο από συγκεκριμένους τομείς όπως προστάζουν οι νόμοι ενός έθνους ή αν το περιεχόμενο βρεθεί να παραβιάζει τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές μας. Σε αυτή την περίπτωση, θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης της ρωσικής υπηρεσίας, επειδή δεν πιστεύουμε ότι ο νόμος είχε σαν στόχο να περιορίσει την πρόσβαση σε βίντεο που προορίζονται σαφώς να διασκεδάσει τους θεατές».