Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, η ESET μας υπενθυμίζει τι μπορούμε να κάνουμε ως χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο ίντερνετ.

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο, Stephen Cobb, τονίζει την ανάγκη ορθής χρήσης των social media και δίνει πέντε χρήσιμες συμβουλές για την περιήγηση σε αυτά:

1. Επιλέγουμε πολύ προσεκτικά τα link που επισκεπτόμαστε, καθώς πολλά από αυτά που συναντούμε κατά την περιήγησή μας στα social media δεν είναι αυτό που φαίνονται με την πρώτη ματιά και είναι πολύ πιθανό να περιέχουν ψεύτικες ειδήσεις ή ακατάλληλο περιεχόμενο. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις μηχανές αναζήτησης για να ελέγξουμε την ακεραιότητα του συνδέσμου πριν προχωρήσουμε.

2. Δεν αποκαλύπτουμε προσωπικά μας στοιχεία.

3. Αποδεχόμαστε με προσοχή τα αιτήματα φιλίας.

4. Δεν ανεβάζουμε links ή posts πριν τα ελέγξουμε. Η μετάδοση πληροφοριών και συνδέσμων χωρίς να έχει προηγηθεί η πιστοποίησή τους ενέχει ρίσκο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούμε και να διαδώσουμε ακατάλληλο ή ακόμα και κακόβουλο περιεχόμενο. Για να προφυλαχτούμε, ελέγχουμε τα posts μας σε αξιόπιστα ειδησεογραφικά sites πριν τα αναρτήσουμε στα social media.

5. Οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε στα social media μένουν για πάντα εκεί. Ακόμη κι αν διαγράψουμε κάποια ανακοίνωση, μπορεί κάποιος να την έχει δει και να την έχει ήδη σώσει. Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε με το φωτογραφικό υλικό, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιγράψει και να το χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί.