Περιστέρια- drones παρακολουθούν πολίτες στην Κίνα

Τουλάχιστον 30 στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τα πτηνά- ρομπότ


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΝΕΑ
1:55
07/07/2018
Περιστέρια- drones παρακολουθούν πολίτες στην Κίνα
2
loading

Ζώντας στην πόλη, τα περιστέρια είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Σε άλλους προκαλούν απέχθεια - «αρουραίους της πόλης» τα αποκαλούν - σε άλλους γεννούν γλυκύτητα. Όπως και να έχει, είναι μέρος της ζωής μας. Αν είναι όμως εργαλεία παρακολούθησης τού τι κάνουμε;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αυτό συμβαίνει ήδη στην Κίνα. Τουλάχιστον 30 στρατιωτικές και πολιτικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τα πτηνά-ρομπότ. Λεπτομέρειες της τεχνολογίας που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εφαρμογή εδώ και κάποια λίγα χρόνια έδωσε πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στην εφημερίδα «South China Morning Post».

Τα περιστέρια-κατάσκοποι κινούν τα φτερά τους για να κάνουν μανούβρες μιμούμενα την κίνηση των πουλιών και είναι τόσο αθόρυβα που όταν έγινε δοκιμή με πτήση πάνω από ένα κοπάδι προβάτων στην Εσωτερική Μογγολία, τα προβατάκια - που αλαφιάζουν με το παραμικρό - δεν πήραν είδηση!

Του προγράμματος, που έχει την κωδική ονομασία «Περιστέρι», ηγείται ο καθηγητής Σονγκ Μπιφένγκ του Northwestern Polytechnical University στη Χσιάν (έχει ήδη εργαστεί στην κατασκευή του J-20, του κινεζικού πολεμικού αεροσκάφους τεχνολογίας stealth).

Το άνοιγμα των (τεχνητών) φτερούγων τους είναι περίπου μισό μέτρο, ζυγίζουν 200 γραμμάρια το καθένα, πετούν με ταχύτητα έως και 40 χιλιόμετρα την ώρα για περίπου 30 λεπτά, το πολύ. Είναι εξοπλισμένα με υψηλής ανάλυσης κάμερα, με GPS, και έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με δορυφόρο.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κινεζική ακαδημαϊκή επιθεώρηση «Aeronautical Manufacturing Technology», ο Σονγκ επιβεβαίωσε ότι ήδη χρησιμοποιούνται στη επαρχία Σινκιάνγκ (το κινεζικό Ουϊγουρστάν, με τις υποβόσκουσες αυτονομιστικές τάσεις), αλλά και σε άλλες επαρχίες της Κίνας.

Στο εγγύς μέλλον τα «Περιστέρια» θα μπορούν να έχουν «ίδια ή μεγαλύτερη νοημοσύνη από τα πλάσματα της φύσης» υποσχέθηκε ο καθηγητής Σονγκ Μπιφένγκ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar dk.

    Θυμάμαι ένα ψεύτικο περιστέρι, το οποίο μπόρεσε να πετάει σωστά, με ενέργεια ενός λάστιχου και για περίπου 20’’. Η συμπεριφορά του ήταν τέλεια, και στην διάρκεια πτήσης, και προσγείωσης ! Το είδα το 1983, στο Κιότο, Ιαπωνίας, ως ένα gadget μπρος πώληση για τουρίστες. Και τότε είπα κάτι σαν αυτό -"the next thing that Japanese will make is the mechanical cat, to catch the real mouse" - και όλοι γέλασαν.

    Και το θυμήθηκα τώρα... Τότε ήταν μόνο ένα αστείο, ενώ σήμερα δεν θα αποτελούσε τεχνικό πρόβλημα για αυτούς...

    1. avatar Yan

      Το 1981 το πουλούσαν πλανόδιοι (δε λέω χρώμα γιατί θα με πουν ρατσιστή) στο Παρίσι. Μάλιστα, μπροστά μας, ένας Γιαπωνέζος, έβγαλε το πορτοφόλι να πληρώσει και το έκλεψε ο πωλητής και έφυγε μαζί με το τσουβάλι με τα περιστέρια...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει