Τόσα αστρονομικά δεδομένα παράγουμε ως ανθρωπότητα κάθε… λεπτό

O τεχνολογικός μας κόσμος και τα πελώρια νούμερά του


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑINTERNET
21:02
28/01/2018
Τόσα αστρονομικά δεδομένα παράγουμε ως ανθρωπότητα κάθε… λεπτό
5
loading

Αρκεί να αναφέρουμε πως το 90% των δεδομένων που χρησιμοποιούμε σήμερα έχει δημιουργεί τα τελευταία δύο χρόνια για να πάρουμε μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Η παραγωγή data λοιπόν υπολογίζεται σήμερα σε 2,5 πεντάκις εκατομμύρια bytes τη μέρα! Και με το Ίντερνετ των Πραγμάτων να διασυνδέει ολοένα και περισσότερες συσκευές στον Ιστό, το νούμερο αυτό θα αυξηθεί εκθετικά τους επόμενους κιόλας μήνες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός του ίντερνετ αποκρυσταλλώθηκε εξάλλου το 2017 στους 3,7 δισ. χρήστες (αύξηση 7,5% από το 2016), κάτι που έχει φέρει αναταραχή στην κατανομή και τη διαχείριση των δεδομένων. Μόνο στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, κάπου 2.657.700 gigabytes δεδομένων παράγονται κάθε λεπτό της ώρας.

Την ίδια ώρα, το YouTube στριμάρει περισσότερο υλικό από ποτέ, καθώς 4,14 εκατ. βίντεο παίζουν ανά λεπτό. Προσθέστε σε αυτό τα 15,2 εκατ. γραπτά μηνύματα που στέλνονται κάθε μα κάθε λεπτό της ώρας στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη (αύξηση 334% σε σχέση με το 2016) και έχετε μια καλή εκτίμηση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

AP_639415625926

Αλλά και για τα 900.000 posts που ανεβαίνουν στο Facebook κάθε λεπτό, τα 456.000 tweets, αλλά και τα 156 εκατομμύρια emails! Ταυτοχρόνως, η Uber κάνει 45.787 διαδρομές κάθε λεπτό, το Spotify προσθέτει στον ίδιο χρόνο 13 καινούρια τραγούδια, στο Instagram ανεβαίνουν 46.740 φωτογραφίες και η μηχανή αναζήτησης της Google έρχεται αντιμέτωπη με 3,6 εκατ. αναζητήσεις. Ναι, το λεπτό.

Και η Wikipedia όμως δεν πάει πίσω, καθώς επεξεργάζεται κάθε λεπτό 600 νέες σελίδες (ή αναθεωρήσεις). Κι αν όλα αυτά δεν σας έχουν αφήσει με το στόμα ανοιχτό, ίσως το κάνει το γεγονός ότι το ίντερνετ αναγκάζεται να υπομένει αγόγγυστα και 103.447.520 spam emails το λεπτό…

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Λ

  Δεν σας κάνει εντύπωση για ποιο λόγο όλα αυτά τα δεδομένα αποθηκεύονται δωρεάν? Τόσο απλόχεροι και καλοί είναι? ......... για ψαξ\'τε το λίγο

 2. avatar trapmar

  Αστρονομικά τα νούμερα αλλά ρε παιδιά εδώ στην Ελλάδα είμαστε παραδοσιακοί και ενώ ο όγκος του διαδικτύου γιγαντώνεται εμείς παίζουμε με τις ίδιες συνδέσεις εδώ και 10 χρόνια διαφημίζοντας όμως ο κάθε πάροχος το fiber. (Εδώ fiber, εκεί fiber, πού είναι το fiber ?)

 3. avatar πφφφ

  Αν εξαιρέσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, τα υπόλοιπα είναι άχρηστα.

 4. avatar NikosItaliano

  Πραγματικα εντυπωσιακα στοιχεία. Ειμαστε στην εποχή των big data. Κ μπροστά μας έρχεται το IoT, η ΑΙ και η αυτόνομη οδήγηση... Άβυσσος η ψυχή των data!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει